میخواهند جمعآوری و اخراج کودکان کار افغانستانی را با طرح جدیدی پیش ببرند
معاون سازمان بهزیستی استان تهران میگوید ۸۵ درصد کودکان کار از اتباع خارجی (افغانستانی) هستند و در طرح جدید ساماندهی آنها، خانوادههایشان شناسایی میشوند. اقدامی دیگر در چارچوب بازگرداندن اجباری افغانها.

کودکان کار افغانستانی ـ عکس از آرشیو
علیرضا محمدی، معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی استان تهران، از اجرای طرح جدید ساماندهی کودکان کار خبر داد و گفت:
طرح ساماندهی کودکان کار با مشارکت شهرداری، اداره کل امور اتباع، سازمان ثبت احوال و سایر دستگاههای مسئول، اجرا میشود.
او افزود:
در این طرح، کودکان در موقعیت کار و خیابان شناسایی و جذب میشوند، بهخلاف مدلهای جمعآوری سالهای گذشته که با شکست مواجه شدند، دیگر از آن شیوهها استفاده نمیکنیم.
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی استان تهران این طرح را «خانوادهمحور» خواند و گفت:
مددکاران اجتماعی بهدنبال شناسایی خانواده کودک هستند و در صورتی که خانواده شناسایی شود، کودک به خانواده تحویل داده میشود، همچنین از والدین تعهد گرفته میشود که کودک دیگر در موقعیت کار یا خیابان قرار نگیرد.
بهگفته علیرضا محمدی ۸۵ درصد این کودکان اتباع خارجی هستند. «اتباع خارجی» اصطلاحی است که مسئولان جمهوری اسلامی بهطور معمول برای نامیدن افغانستانیهای ساکن ایران بهکار میبرند.
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی استان تهران تأکید کرد که «اتباع دارای اقامت قانونی، همانند شهروندان ایرانی ساماندهی شده و خدمات حمایتی دریافت کردهاند و ساماندهی اتباع غیرقانونی نیز از طریق اداره کل امور اتباع پیگیری و انجام شده است».
اینکه اداره کل امور اتباع در این طرح شرکت دارد نگرانیها در مورد بازگرداندن اجباری افغانستانیهایی که از دست حکومت طالبان به ایران گریختهاند را برانگیخته است.
در آبانماه سال گذشته احسان حیدری، مدیرکل امور اتباع استانداری تهران از شناسایی و بازگشت کودکان کار افغانستانی بههمراه خانواده در سطح استان تهران خبر داد و گفت:
از ابتدای شروع طرح ساماندهی کودکان کار تاکنون ۱۵۸۰ کودک کار بههمراه خانواده (۹۳۰ کودک و ۶۵۰خانواده) شناسایی و جهت بازگشت به کشورشان به مراجع ذیربط تحویل داده شدهاند.
حیدری اخراج این پناهجویان را «بازگشت کرامتمندانه» نامید و گفت: «این طرح تا پایان جمعآوری و بازگشت کودکان کار اتباع خارجی از سطح استان تهران با جدیت ادامه خواهد داشت.»
در ماههای اخیر، دولت ایران روند اخراج مهاجران افغانستانی را تشدید کرده است. صدها نفر، از جمله کودکان و نوجوانان، از خیابانها جمعآوری و به اردوگاهها منتقل میشوند.
مهاجران افغان ابتدا باید از طریق سامانه آنلاین نوبت بگیرند و پس از مراجعه به مراکز تعیینشده، برای آنها برگه خروج و ویزای بازگشت صادر میشود. براین اساس، مجردها ۱۵ روز و خانوادهها تا سه ماه فرصت ترک ایران را دارند.
پلیس ایران کودکان را نیز بازداشت و به اردوگاهها منتقل میکند.
از سوی دیگر، اشتغال مهاجران افغانستانی در بخشهای بهداشت و مواد غذایی در ایران ممنوع اعلام شده است و کارفرمایان ایرانی از پرداخت دستمزد معوقه آنها خودداری میکنند.
مهاجران افغانستانی در فروش خانه یا پسگیری پول رهن نیز با مشکلاتی روبهرو هستند.
در این میان، پلیس ایران هم در مسیر اخراج مهاجران افغان، هزینههای غیرقانونی (تا چهار میلیون تومان بهازای هر نفر) دریافت میکند.
مدیرکل امور اتباع استانداری تهران در حالی از «بازگشت کرامتمندانه» افغانستانیهای ساکن ایران سخن میگوید که سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) ۱۶ ازدیبهشت / ۶ مه جاری در گزارشی وضعیت بازگشتکنندگان اجباری از ایران را نگرانکننده خواند و گفت جمهوری اسلامی ایران بین ژانویه تا آوریل، بیش از ۲۶۵ هزار افغان فاقد مدارک را ثبت کرده که ۷۵ درصد آنها بهصورت اجباری بازگردانده شدهاند.
اوگوچی دانیلز، معاون مدیرکل عملیات سازمان بینالمللی مهاجرت، در اینباره گفت:
بسیاری از افرادی که به افغانستان بازمیگردند در وضعیت آسیبپذیری شدیدی قرار دارند، زیرا مجبور شدهاند خانه، داراییها و شغل خود را رها کنند. آسیبپذیرترین آنها، بهویژه زنان و دختران، اغلب از خانوادههای خود جدا شدهاند و به سرپناه و سایر خدمات ضروری دسترسی ندارند.
بهگفته اسکندر مومنی، وزیر کشور دولت پزشکیان، در سال ۱۴۰۳ بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار مهاجر افغانستانی از ایران اخراج شدهاند.
وضعیت اقتصادی و امنیتی در افغانستان نگرانکننده و آینده مهاجران و پناهجویانِ بازگشته مبهم است.
دولت ایران با سیاستهای جدید، اخراج گسترده مهاجران افغانستانی را به پیش میبرد. این اقدامات با مشکلات مالی مهاجران، نقض حقوق کودکان، و محرومیت آنها از تحصیل همراه است.
نظرها
نظری وجود ندارد.