بریتانیا، فرانسه و آلمان «تهدیدهای» جمهوری اسلامی علیه رافائل گروسی را محکوم کردند
تروئیکای اروپایی از حکومت ایران خواست که امنیت کارکنان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خاک خود را تضمین کند. جمهوری اسلامی میگوید اصرار گروسی برای سفر به ایران در این مقطع «قابل درک نیست».

رافائل ماریانو گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نشست کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در بروکسل، بلژیک در ۲۴ ژانویه ۲۰۲۳ حضور دارد ـ منبع: shutterstock
فرانسه، بریتانیا و آلمان، کشورهای موسوم به تروئیکای اروپایی دوشنبه ۹ تیر / ۳۰ ژوئن با انتشار بیانیهای مشترک که توسط وزارتخانههای امور خارجه این سه کشور منتشر شد، اعلام کردند که:
تهدیدها علیه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را محکوم میکنند و حمایت کامل خود را از آژانس و مدیرکل آن در انجام مأموریتشان تکرار میکنند.
آنها افزودند:
ما از مقامهای ایرانی میخواهیم که از هرگونه اقدامی برای توقف همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی خودداری کنند. ما از ایران میخواهیم که فوراً همکاری کامل را مطابق با تعهدات الزامآور قانونی خود از سر بگیرد و تمام اقدامات لازم را برای تضمین ایمنی و امنیت پرسنل آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد.
بیانیه مشترک این سه کشور مشخص نکرده که چه تهدیدهایی علیه گروسی انجام شده است.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اوایل ماه جاری میلادی رأی داد که ایران تعهدات خود را تحت معاهده جهانی منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) نقض کرده است و با آژانس همکاریهای لازم را انجام نمیدهد. مقامهای ایرانی معتقدند که این قطعنامه راه را برای حملات اسرائیل هموار کرد.
پیش از این روزنامه کیهان، با مدیرمسئولی حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در این روزنامه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «جاسوس» اسرائیل خوانده و نوشته بود که گروسی باید در صورت ورود به ایران بازداشت و اعدام شود.
کیهان با ادعای اینکه «دهها سند از جاسوسی» گروسی در دست است، افزوده بود:
پس باید رسماً اعلام کنند که بهمحض ورود به ایران، به جرم جاسوسی برای موساد و شرکت در قتل مردم مظلوم کشورمان، محاکمه و اعدام خواهد شد.
امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل در گفتوگو با شبکه سیبیاس آمریکا گفت تهدید رافائل گروسی در روزنامه کیهان را قبول ندارد. او با بیان اینکه ایران هرگز غنیسازی اورانیوم را متوقف نخواهد کرد، افزود تهدیدی از طرف ایران متوجه بازرسان و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست.
در روز چهارشنبه ۴ تیر نیز طرحی در مجلس شورای اسلامی برای تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصویب شد و شورای نگهبان آن را تأیید کرد. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در روز تصویب این طرح در مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
آژانس انرژی اتمی اندک اعتبار خود را نیز با به اشتراک گذاشتن اطلاعات مراکز هستهای کشورمان با رژیم جنایتکار اسرائیل و زمینهسازی تجاوز و حملات به مراکز هستهای ما به حراج گذاشت و حتی در ظاهر نیز آن را محکوم نکرد. مصوبه امروز مجلس، حساب و کتاب ما با آژانس و رئیس نامحترمش بود.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه دوشنبه ۹ تیر در نشست خبری خود با بیان اینکه «به هیچ وجه تسلیم زیادهخواهیهای طرفهای مقابل نمیشویم»، گفت:
چگونه میتوانند انتظار داشته باشند که ما امنیت بازرسان آژانس را تضمین کنیم، در حالی که چند روز پیش تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران مورد حمله قرار گرفت؟
بقایی اظهار داشت:
نباید از ایران انتظار داشت تعهدات خود را تحت معاهده انپیتی بپذیرد، در حالیکه نهاد نظارت هستهای سازمان ملل از محکومیت حملات به سایتهای هستهای ایران خودداری کرده است.
او همچنین تأکید کرد که اصرار رافائل گروسی برای سفر به ایران «در این مقطع زمانی برای ما قابل درک نیست؛ چراکه هنوز چند روز از اقدام تجاوزکارانه علیه تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران نگذشته است. در این شرایط انتظار غیرمنطقی است که همکاریهای ایران و آژانس در حالت عادی پیگیری شود».
نظرها
نظری وجود ندارد.