هزاران کودک افغانستانی از ایران اخراج شدند
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل میگوید هزاران کودک افغانستانی اخراج شده از ایران به کمک فوری نیاز دارند.

ازدحام افغانستانی های اخراج شده از ایران در اسلام قلعه
تصاویر ازدحام دهها هزار افغانستانی که از ایران اخراج شدهاند در مرز اسلام قلعه تکان دهندهند. ایران میگوید طی سه ماه نخست سال ۵۰۰ هزار افغانستانی را از دو پایانه مرزی میلک و دوغارون به افغانستان باز گردانده است. صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل میگوید هزاران کودک در میان اخراج شدگان به کمک فوری نیاز دارند. همزمان فعالان سیاسی و اجتماعی افغانستان هشدار میدهند بازگشت به افغانستان برای بسیاری از افرادی که پس از بازگشت طالبان به قدرت، از این کشور گریختند میتواند با خطر جدی همراه باشد.
یونیسف چهارشنبه ۱۱ تیر با انتشار یک ویدئو از ازدحام افغانستانیهای اخراج شده از ایران در مرز اسلام قلعه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت هزاران کودک هر روز از مرز اسلامقلعه وارد افغانستان میشوند و به کمک فوری نیاز دارند.
مدیرکل منطقهای جنوب آسیا این نهاد وابسته به سازمان ملل هم یک ویدئو از حضور خود در مرز اسلام قلعه و ملاقات با اخراج شدگان از ایران منتشر کرد و گفت که تمام شریکان همه تلاش خود را برای حمایت از کودکان انجام میدهند.
ایران طی روزهای گذشته روزانه حداقل ۳۰ هزار افغانستانی را رد مرز کرده است. نادر یاراحمدی، رئیس مرکز امور مهاجرین و اتباع خارجی وزارت کشور ایران گفت از آغاز سال ۱۴۰۴، ۵۰۰ هزار افغانستانی که به گفته او «بدون مدرک بودند»، به افغانستان بازگردانده شدهاند.
نزدیک به نیمی از این جمعیت، یعنی ۲۳۴ هزار نفر در فاصله ۱۱ خرداد تا ۹ تیر از ایران اخراج شدند و نزدیک به ۱۳۲ هزار نفر تنها در فاصله ۳۱ خرداد تا ۷ تیر.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل پیش از این گفته بود ۲۵ درصد افغانستانیهایی که در ماه ژوئن از مرز اسلام قلعه اخراج شدند، کودک هستند. این سازمان بازگشت ۱۵۰ هزار افغانستانی را از ایران در این ماه ثبت کرد که ۳۷ هزار و ۵۰۰ تن آنها کودک بودند و بیش از پنج هزار کودک بدون سرپرست یا جدا شده از خانواده.
مقامهای دولتی در ایران بر اخراج افغانستانیها تاکید دارند. اسکندر مومنی، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران که اخراج مهاجران را از اولویتهای اصلی خود اعلام کرده بود، ۱۱ تیر در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت از آغاز سال ۴۰۰ هزار افغانستانی «بازگردانده شدهاند».
نادر یاراحمدی، مدیرکل دفتر امور مهاجرین و اتباع خارجی وزارت کشور یک روز قبلتر، ۱۰ تیر شمار افغانستانیهای اخراج شده از ایران را طی سه ماه نخست سال ۵۰۰ هزار نفر اعلام کرد.
او از تشکیل دو کارگروه تخصصی مشترک بین ایران و افغانستان برای آنچه که «بازگشت مهاجران» عنوان کرد، خبر داد و گفت که پس از تشکیل این کارگروهها «هماهنگی در زمینه بازگشت اتباع افغانستان به کشورشان ارتقاء یافته است».
ایران در حالی از همکاری با طالبان برای آنچه که بازگشت مهاجران افغانستانی میخواند، خبر داده است که فعالان سیاسی و مدنی افغانستانی هشدار میدهند ممکن است برخی از اخراج شدگان از ایران در افغانستان با خطر بازداشت و مجازات از سوی طالبان روبرو شوند.
جبهه آزادی افغانستان همزمان با اخراج گسترده افغانستانیها از ایران در بیانیهای گفت طالبان «در پی حذف کامل شیعیان و هزارهها است».
این اطلاعیه میگوید طالبان در روزهای اخیر به مراسم مذهبی شیعیان در دهه نخست محرم حمله و برای آنها مزاحمت ایجاد کردند.
به گفته جبهه آزادی افغانستان؛ طالبان «با حذف فقه جعفری از نظام قضایی و آموزشی، تحت فشار قرار دادن شیعیان اسماعیلی برای تغییر مذهب، کوچ اجباری و غصب اراضی در مناطق مختلف در حال اجرای گامبهگام سیاست حذف کامل این بخش از جامعه افغانستان هستند.»
علاوه بر این بیم آن میرود طالبان فعالان سیاسی و اجتماعی، روزنامهنگاران و کارکنان دولت پیشین افغانستان را پس از بازگردانده شدن به این کشور، مجازات کنند.
سازمان بینالمللی امور مهاجرت در تازهترین گزارش اعلام کرد تا ۲۹ ژوئن بازگشت ۷۱۴ هزار و ۷۵۲ افغانستانی را از ایران ثبت کرده است. ۹۹ درصد این افراد دارای «مدرک قانونی» بودند و ۷۰ درصد به اجبار بازگردانده شدند.
نظرها
نظری وجود ندارد.