سه کشور اروپایی درباره بازگشت تحریمهای سازمان ملل به جمهوری اسلامی هشدار دادند
فرانسه، بریتانیا و آلمان در تماس تلفنی با عباس عراقچی بار دیگر هشدار دادند که اگر تا پایان تابستان اقدامات مشخصی در مورد برنامه هستهای صورت نگیرد، تحریمهای سازمان ملل را دوباره اعمال خواهند کرد.

(از راست) کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، یوهان وادفول، وزیر امور خارجه آلمان، دیوید لامی، وزیر امور خارجه بریتانیا و ژان نوئل بارو، وزیر اروپا و امور خارجه فرانسه، در دفتر کنسول افتخاری جمهوری فدرال آلمان در ژنو، پیش از آغاز مذاکره با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران ـ ۲۰ ژوئن ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
وزیران امور خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان موسوم به «تروئیکای اروپایی» بههمراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اولین تماس خود را با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پس از حملات هوایی اسرائیل و ایالات متحده آمریکا به ایران برقرار کردند.
در پی این تماس، یک منبع دیپلماتیک فرانسوی به رویترز گفت که این وزیران از ایران خواستهاند فوراً تلاشهای دیپلماتیک را برای دستیابی به یک توافق هستهای «قابل تأیید و پایدار» از سر بگیرد.
این سه کشور، بههمراه چین و روسیه، طرفهای باقیمانده در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران هستند که در ازای اعمال محدودیتهایی بر برنامه هستهای ایران، تحریمها علیه این کشور را لغو کرد.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که این توافق را تأیید میکند، در تاریخ ۲۶ مهر / ۱۸ اکتبر منقضی میشود و طبق مفاد آن، تحریمهای سازمان ملل میتوانند دوباره اعمال شوند. این فرآیند حدود ۳۰ روز طول میکشد.
اروپاییها بارها هشدار دادهاند که اگر توافق هستهای جدیدی حاصل نشود، «مکانیسم ماشه» را فعال خواهند کرد که بر اساس آن در صورت نقض مفاد توافق توسط ایران، تمام تحریمهای قبلی سازمان ملل علیه این کشور را بازمیگرداند.
منبع دیپلماتیک گفت:
وزیران همچنین در صورت عدم پیشرفت مشخص در جهت چنین توافقی تا پایان تابستان بر عزم خود برای استفاده از مکانیسم ماشه تأکید کردند.
این منبع توضیح نداد که «پیشرفت مشخص» شامل چه مواردی خواهد بود.
از زمان حملات هوایی اسرائیل و آمریکا به ایران، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل ایران را ترک کردهاند. در حالی که ایران اعلام کرده آماده دیپلماسی است، هیچ نشانهای مبنی بر از سرگیری قریبالوقوع دور ششم مذاکرات هستهای بین واشنگتن و تهران وجود ندارد.
دیپلماتها میگویند حتی اگر مذاکرات از سر گرفته شود، دستیابی به یک توافق جامع قبل از پایان ماه اوت - آخرین مهلت تعیینشده توسط اروپاییها - غیرواقعی به نظر میرسد، بهویژه بدون حضور بازرسان در محل برای ارزیابی برنامه هستهای باقیمانده ایران.
دو دیپلمات اروپایی به رویترز گفتند که امیدوارند در روزهای آینده با ایالات متحده در مورد استراتژی هماهنگی کنند تا بتوانند بهزودی با ایران مذاکره کنند.
«تحریمها را بزرگ کردهاند»
روز پنجشنبه، اسماعیل کوثری نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره فعال کردن مکانیسم ماشه از سوی اروپا گفت:
آنها اگر راست میگویند چرا آمریکا برجام را پاره کرد؟ بنابراین در اینجا قانون معنایی ندارد بلکه باید با قدرت به آنها برخورد کرد.
کوثری درباره پیشبینی لازم برای بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه نیز گفت:
نهایتش تحریمشدن است که این تحریمها را در گذشته نیز اعمال کردند ؛ بنابراین در واقعیت وضعیت چیزی نیست که آنها در حال بزرگ کردن آن هستند.
علی لاریجانی، مشاور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز درباره مذاکرات هستهای گفت:
الان بحث مذاکره نیست. مذاکره یک تاکتیک است؛ اجازه بدهید رهبری آنجایی که لازم میبینند از این مسئله استفاده کنند. (...) معتقد هستم که هیچ عجلهای برای مذاکره نیست. آنها با ما جنگیدهاند، باید اول بگویند چرا جنگ کردند.
وبسایت اکسیوس پیش از این به نقل از سه منبع گزارش داده بود که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، و وزیران خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا در یک تماس تلفنی روز دوشنبه ۲۳ تیر / ۱۴ ژوئیه توافق کردند که پایان ماه اوت را بهعنوان مهلت غیررسمی برای دستیابی به یک توافق هستهای با ایران تعیین کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.