سازمان ملل ۱۰ میلیون دلار برای کمک به افغانستانیهای اخراجشده از ایران اختصاص داد
عفو بینالملل و دیگر نهادهای بینالمللی نیز در هفتههای اخیر از ضعف ساختارهای اجرایی طالبان و سردرگمی کامل در مرزها ابراز نگرانی کردهاند.

افغانستانیهای رانده شده از ایران
سازمان ملل متحد اعلام کرد ۱۰ میلیون دلار از بودجه اضطراری بشردوستانه خود را برای حمایت از مهاجران افغانستانی راندهشده از ایران اختصاص داده است.
این تصمیم در واکنش به وضعیت بحرانی هزاران افغانستانی اخراجشده از ایران اتخاذ شده که روزانه در مرزها سرگردان، بدون سرپناه، خدمات درمانی یا غذا رها میشوند.
تام فلتچر، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه، روز سهشنبه با اعلام این تصمیم گفت که این بودجه از صندوق امداد اضطراری سازمان ملل (CERF) تامین میشود و هدف آن پاسخ فوری به نیازهای فوری بازگشتکنندگان آسیبپذیر است.
این کمک مالی با هدف محافظت از بازگشتکنندگان در برابر خطراتی نظیر سوءاستفاده، استثمار و خشونت در مناطق مرزی در نظر گرفته شده و به تامین سرپناه، خدمات درمانی، غذا و پشتیبانی روانی برای آنان کمک خواهد کرد.
پیش از این، هیات معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) نیز هشدار داده بود که نهادهای کمکرسان به بازگشتکنندگان افغانستانی با کمبود منابع و ظرفیت مواجه هستند و خواستار افزایش فوری کمکهای مالی بینالمللی شده بود.
علاوه بر ایران، هزاران مهاجر افغانستانی از پاکستان نیز در حال بازگشت اجباری هستند. این وضعیت، فشار مضاعفی بر مناطق مرزی و جوامع محلی وارد کرده و بحران انسانی بازگشتکنندگان را تشدید کرده است.
سازمانهای بشردوستانه با استقبال از تخصیص این بودجه، بار دیگر از جامعه جهانی خواستند که برای مقابله با نیازهای فزاینده مهاجران افغان، بهویژه در سایه بیثباتیهای منطقهای، پشتیبانی مالی و لجستیکی بیشتری ارائه دهند.
روز دوشنبه هم فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) نسبت به توقف فوری عملیات کمکرسانی حیاتی به مهاجران افغانستانی بازگشته از کشورهای همسایه هشدار داد و اعلام کرد که در صورت عدم اقدام فوری جامعه جهانی، جان هزاران خانواده آسیبپذیر در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
با وجود این هشدارها، روند اخراج اجباری مهاجران افغانستانی از ایران همچنان با شدت ادامه دارد. تنها در چند هفته گذشته، هزاران تن از مهاجران افغانستانی از سوی مقامات ایرانی به مرزهای افغانستان بازگردانده شدهاند. مقامهای جمهوری اسلامی از اخراج اجباری بیش از ۸۰۰ هزار نفر در سه ماه گذشته سخن میگویند.
این بازگشت اجباری، فشار سنگینی را بر مناطق مرزی، بهویژه اسلامقلعه در ولایت هرات، وارد کرده است؛ جایی که زیرساختهای موجود بیش از ظرفیت خود اشباع شدهاند.
با وجود تشدید بحران، دولت طالبان تاکنون هیچ اقدام موثری برای ساماندهی یا مدیریت موج بازگشت مهاجران انجام نداده است. عفو بینالملل و دیگر نهادهای بینالمللی نیز در هفتههای اخیر از ضعف ساختارهای اجرایی طالبان و سردرگمی کامل در مرزها ابراز نگرانی کردهاند.
بیعملی طالبان باعث شده است که تمامی فشارها بر دوش سازمانهای بشردوستانه، کارمندان داوطلب و جوامع محلی بیفتد؛ جوامعی که پیش از این نیز از فقر، خشکسالی و نبود امکانات آموزشی و بهداشتی رنج میبردند.
نظرها
نظری وجود ندارد.