ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

لبنان بر سر خلع سلاح حزب‌الله در آستانه تصمیم‌گیری قرار دارد

قرار است دولت لبنان روز جمعه درباره طرحی برای خلع سلاح حزب‌الله بحث و تبادل نظر کند. نقطه‌ای حساس در بن‌بست کنونی میان این گروه تحت حمایت ایران که حاضر به واگذاری سلاح‌های خود نیست، و رقبای آن که می‌خواهند حزب‌الله مطابق با خواسته‌های آمریکا خلع سلاح شود.

به‌گزارش رویترز، دعوت‌ها برای خلع سلاح حزب‌الله، از زمان جنگ ویرانگر سال گذشته با اسرائیل در مرکز توجهات لبنان قرار گرفته است. با این حملات توازن قدرت که مدت‌ها تحت تسلط این گروه شیعه بود برهم خورد.

با وجود فشارهای فزاینده، حزب‌الله هرگونه اقدام برای انحلال زرادخانه‌اش را رد کرده و این موضوع شکاف عمیقی بین این گروه و متحد شیعه‌اش، امل، از یک سو و سایر لبنانی‌ها از جمله سیاستمداران برجسته مسیحی و سنی از سوی دیگر ایجاد کرده است.

جلسه کابینه روز جمعه ۱۴ شهریور / ۵ سپتامبر در شرایطی برگزار می‌شود که حملات اسرائیل در جنوب لبنان تشدید شده و روز چهارشنبه چهار کشته بر جای گذاشته است. این حملات در صورت عدم خلع سلاح حزب‌الله نگرانی‌ها را در لبنان نسبت به حملات بیشتر اسرائیل افزایش داده است. ارتش اسرائیل اعلام کرد که مکانی را هدف قرار داده که در آن حزب‌الله ابزارهای مهندسی مورد استفاده برای «بازسازی سازمانی» را نگهداری می‌کرد.

تنش‌های دیرینه در لبنان بر سر تسلیحات حزب‌الله از زمانی شدت گرفت که دولت تحت رهبری ژوزف عون، رئیس‌جمهور و نواف سلام، نخست‌وزیر در ۱۴ مرداد / ۵ اوت ارتش تحت حمایت آمریکا را مکلف کرد تا طرحی برای ایجاد انحصار دولتی بر تسلیحات تا پایان سال تدوین کند.

هنوز مشخص نیست که جلسه روز جمعه چگونه پیش خواهد رفت. یک دیپلمات و یک منبع لبنانی گفتند که با توجه به تمایل ارتش برای پرهیز از درگیری با حزب‌الله، ممکن است این طرح از تعیین جدول زمانی برای خلع سلاح اجتناب کند.

هر گونه تصمیم کابینه که مورد مخالفت حزب‌الله قرار گیرد، به احتمال زیاد باعث خروج وزیران شیعه وفادار به این گروه و امل از جلسه خواهد شد و توافق فرقه‌ای را از دولت سلب خواهد کرد. یکی از احتمالات می‌تواند به تأخیر انداختن رأی‌گیری درباره این طرح باشد.

ارتش لبنان، که از ترکیب گروه‌های مذهبی این کشور تشکیل شده، در آغاز جنگ داخلی ۱۹۷۵-۱۹۹۰ به خطوط فرقه‌ای تقسیم شد و پس از بازسازی به‌طور گسترده‌ای به‌عنوان ضامن صلح تلقی می‌شود.

اسرائیل هفته گذشته اعلام کرد که در صورت اقدام ارتش لبنان برای خلع سلاح حزب‌الله، حضور نظامی خود را در جنوب لبنان کاهش خواهد داد.

حزب‌الله خلع سلاح را رد کرده و می‌گوید تسلیحاتش در برابر حمله اسرائیل از لبنان محافظت می‌کنند. علی‌اکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران، ماه گذشته از اقدامات بیروت در مورد خلع سلاح انتقاد کرد.

محمد رعد، سیاستمدار حزب‌الله، روز چهارشنبه گفت «مهم» است که مقامات لبنانی از موافقت با هر گونه طرحی در مورد تسلیحات حزب‌الله خودداری کنند.

طرح پیشنهادی آمریکا که ماه گذشته در بیروت مورد بحث قرار گرفت، خلع سلاح حزب‌الله تا پایان سال را در کنار عقب‌نشینی اسرائیل و پایان عملیات نظامی آن در لبنان پیش‌بینی می‌کرد. این طرح همچنین چشم‌انداز حمایت اقتصادی را نیز در بر داشت.

یک منبع نزدیک به حزب‌الله گفت لبنان با فشارهای فزاینده آمریکا و عربستان سعودی برای اجرای این پیشنهاد روبه‌رو است، اما این گروه همچنان به مقامات، از جمله ارتش، اطلاع می‌دهد که نه سلاح‌های خود را تسلیم خواهد کرد و نه به کسی اجازه خواهد داد که سلاح‌ها را از آن‌ها بگیرد.

«توپ آتش»

این منبع گفت که نبیه بری، رهبر جنبش امل و رئیس پارلمان لبنان، اصرار داشته است که هرگونه بحثی بدون تعیین ضرب‌الاجل صورت گیرد.

بری، در سخنرانی یکشنبه ۹ شهریور / ۳۱ اوت خود اشاره کرد که احزاب شیعه آماده بحث در مورد سرنوشت تسلیحات حزب‌الله هستند، اما «در چارچوب یک گفت‌وگوی آرام و توافقی». او گفت:

از نظر ملی قابل قبول نیست که با مجبور کردن ارتش لبنان به حل ناگهانی مسئله طولانی‌مدت و تابوی تسلیحات حزب‌الله، توپ آتش را به دامن آن بیندازیم.

آتش‌بس مورد حمایت آمریکا که در نوامبر ۲۰۲۴ مورد توافق قرار گرفت، خلع سلاح حزب‌الله را الزامی می‌کرد که از مناطق جنوب رودخانه لیتانی، منطقه‌ مجاور اسرائیل، آغاز می‌شد.

حزب‌الله می‌گوید این توافق تنها در مورد آن منطقه صدق می‌کند و این گروه تسلیحات خود را به نیروهای لبنانی در آن منطقه تحویل داده است.

نیروهای اسرائیلی همچنان پنج تپه در جنوب را اشغال کرده و حملات هوایی را علیه اعضا و انبارهای تسلیحات حزب‌الله انجام می‌دهند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.