ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

محسن رضایی: پاسخ آمریکا به مطالبات ایران قانع‌کننده نبود

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با اشاره به حمله شب گذشته به قشم، بار دیگر از برتری نظامی واشنگتن سخن گفت و تهدید کرد که ایالات متحده آمریکا می‌تواند در صورت لزوم، حملات خود را تشدید کند.

محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز سه‌شنبه ۱۲ آبان / ۳ نوامبر، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «پاسخ آمریکا به حقوق و مطالبات ایران قانع‌کننده نبود و آن‌ها باید کامل و صریح هفت شرط ایران را پاسخ داده و به آن عمل کنند؛ تنها در این صورت تنگه هرمز باز خواهد شد.»

پاسخ آمریکا که محسن رضایی آن را ناکافی دانسته، به پیشنهاد هفت‌گانه ایران برای پایان جنگ و بازگشایی تنگه هرمز مربوط می‌شود. تهران در این پیشنهاد، از جمله بر پایان محاصره دریایی، رفع محدودیت‌ها و تعیین ترتیبات جدید برای مدیریت تنگه هرمز تأکید کرده بود.

این تحولات هم‌زمان با نامه جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، به محسن رضایی صورت گرفته است. ونس در نامه‌ای که از طریق میانجی‌گری قطر به دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران رسید، پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات را مطرح کرد. موضوع برنامه هسته‌ای ایران نیز از محورهای مورد تأکید طرف آمریکایی در این مکاتبه بود. رضایی دریافت نامه را تأیید کرد، اما گفت هنوز پاسخی به آن نداده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی پیش‌تر نیز با اشاره به تفاوت شروط هفت‌گانه ایران با تفاهم اسلام‌آباد گفته بود که در تفاهم پیشین درباره موضوعاتی از جمله نحوه مدیریت تنگه هرمز و دریافت وجوه ابهاماتی وجود داشته که در شروط جدید برطرف شده است. او همچنین تأکید کرده بود که در صورت ورود به مذاکرات هسته‌ای، تهران بر حقوق خود به‌عنوان عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) پافشاری خواهد کرد.

در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد ایرانی گزارش داد که تهران و واشنگتن همچنان با دستیابی به توافقی برای پایان دادن به جنگ فاصله زیادی دارند. این مقام ایرانی با رد خواسته‌های آمریکا، تأکید کرد: «تهران خواسته‌های زیاده‌خواهانه واشنگتن را نخواهد پذیرفت.»

به‌گفته این مقام، آمریکا ابتدا باید شرایط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز را بپذیرد و تنها پس از آن امکان آغاز مذاکرات هسته‌ای فراهم خواهد شد. او همچنین هشدار داد که ایران در صورت هدف قرار گرفتن از سوی آمریکا، چه در داخل منطقه و چه در خارج از آن، پاسخ قاطعی خواهد داد. به‌گزارش رویترز، میانجی‌گران نیز تلاش‌های فشرده‌ای را برای کاهش اختلافات دو طرف و نزدیک کردن مواضع آن‌ها دنبال می‌کنند.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز روز دوشنبه موضع مشابهی اتخاذ کرد و گفت بازگشایی تنگه هرمز بدون پایان محاصره و رعایت مطالبات تهران امکان‌پذیر نیست. او افزود در صورت تحقق این شروط، می‌توان درباره ادامه روند گفت‌وگو کرد.

از سوی دیگر، دونالد ترامپ در اظهاراتی درباره تحولات نظامی ایران، از حمله شب گذشته آمریکا به یک تأسیسات پدافند هوایی خبر داد و مدعی شد نیروهای آمریکایی از زمان آغاز ساخت این مرکز، روند احداث آن را زیر نظر داشته‌اند.

ارتش آمریکا شامگاه دوشنبه ۱۱ آبان / ۲ نوامبر اهدافی را در جزیره قشم هدف حملات هوایی قرار داد. خبرگزاری ایرنا پیش‌تر از شنیده‌شدن پنج انفجار در این جزیره خبر داده بود و مقام‌های آمریکایی نیز در گفت‌وگو با رسانه‌هایی از جمله رویترز و سی‌ان‌ان، انجام حملات را تأیید کردند. به‌گفته منابع آمریکایی، این عملیات محدود و با هدف مقابله با تهدیدهای موشکی ایران علیه نیروها و تجهیزات آمریکا انجام شد و در واکنش به شلیک یک موشک زمین‌به‌هوا به سوی یک هواپیمای آمریکایی بود. وال‌استریت ژورنال نیز گزارش داد که این حمله بخشی از مجموعه عملیات محدود و اعلام‌نشده آمریکا علیه اهدافی در ایران طی هفته‌های اخیر بوده است. تاکنون جزئیات مستقلی درباره میزان خسارت‌های و تلفات احتمالی این حمله منتشر نشده است.

ترامپ در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفت: «آن‌ها یک تأسیسات پدافند ضدهوایی ساختند که احداث آن حدود دو ماه طول کشید. ما مراحل ساختش را زیر نظر داشتیم و به‌محض این‌که کار ساخت آن تمام شد، دیشب به‌شدت هدفش قرار دادیم.»

رئیس‌جمهوری آمریکا این حمله را عملیاتی محدود توصیف کرد و مدعی شد که توان نظامی ایران، از جمله نیروی هوایی و سامانه‌های پدافندی آن، به‌شدت تضعیف شده است. او در عین حال گفت: «من دنبال این نیستم که آدم‌های زیادی را بکُشم، اما اگر مجبور باشیم، این کار را می‌کنیم. ولی نمی‌خواهم چنین کاری بکنم.»

ترامپ همچنین با اشاره به آن‌چه از بین رفتن بخش عمده رهبری ایران خواند، مدعی شد واشنگتن اکنون ایران را در موقعیتی قرار داده که می‌تواند میان تشدید حملات و پایان دادن به درگیری با حفظ جان هزاران نفر یکی را انتخاب کند. او گفت: «می‌توانیم کارشان را یکسره کنیم، یا می‌توانیم با آن‌ها مدارا کنیم و بگذاریم هزاران نفر زنده بمانند.»

رئیس‌جمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنانش بار دیگر ادعا کرد ایران در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای قرار داشته و تنها دو هفته با ساخت آن فاصله داشته است؛ ادعایی که ترامپ پیش‌تر نیز برای توجیه سیاست‌های خود در قبال برنامه هسته‌ای ایران مطرح کرده بود.

مواضع اعلام‌شده تهران نشان می‌دهد بازگشایی تنگه هرمز و آغاز مذاکرات هسته‌ای همچنان به یکدیگر گره خورده‌اند و دو طرف، دست‌کم در مواضع علنی خود، هنوز بر سر شروط پایان جنگ به توافق نرسیده‌اند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.