بامداد جمعه ۶ آوریل /۱۸ فروردین ارتش آمریکا به یک پایگاه نظامی هوایی متعلق به ارتش بشار اسد حمله موشکی کرد. آمریکا بیش از ۵۰ موشک کروز «توماهاوک» را به سمت پایگاه هوایی «الشعیرات» واقع در استان حمص شلیک کرد. نیروهای روسیه هم در این پایگاه نظامی مستقر بودهاند.
- سوریه
به گزارش رویترز، ارتش سوریه بیانیهای صادر کرده که میگوید در حملات موشکی آمریکا به پایگاه نظامی سوریه، شش نفر کشته شدهاند و این حمله باعث «زیانهای مادی بزرگ» شده است.
ارتش سوریه ایالات متحده را به «تجاوز آشکار» به پایگاه هوایی خود متهم کرده و میگوید پاسخ این حمله آن خواهد بود که این کشور همچنان به «سرکوب تروریسم» و بازگرداندن «صلح و امنیت برای همه سوریه» ادامه خواهد داد.
به گزارش رویترز، طلال البرازی، استاندار حمص در گفتوگو با تلویزیون دولتی سوریه گفته است: بعد از این حملات موضع دولت سوریه تغییر نخواهد کرد و اینگونه «هدف قرار دادنها» برای اولین بار صورت نگرفته و آخرین بار نیز نخواهد بود.
استاندار حمص در گفتوگو با «المیادین» گفته است: «عملیات امداد و نجات و خاموش کردن آتش در پایگاه هوایی الشعیرات ادامه دارد.
به گفته استاندار حمص این پایگاه نقش مهمی در آزادسازی تدمر ایفا کرده و از مواضع مهم ارتش سوریه بوده است.
چکیدهای از دیگر واکنشها:
- روسیه
کرملین نخستین واکنش رسمی خود را به حمله آمریکا به پایگاه نظامی سوریه نشان داد. سخنگوی ولادیمیر پوتین، دیمیتری پسکوف، بیانیه شدیداللحنی صادر کرده و گفته که به باور پوتین، حمله به سوریه تجاوز به یک کشور مستقل و نقض قوانین بینالمللی است که با بهانههای نادرست انجام شده است.
پسکوف گفته سوریه سلاح شیمیایی ندارد و از بین بردن آنها با نظارت ناظران بینالمللی انجام شده است. به گفته او این اقدام ترامپ عواقبی برای روابط زو کشور خواهد داشت.
او گفته واشنگتن با این اقدام ضربه بزرگی به رابطه دو کشور زده است.
روسیه که پیشتر به همراه چین قطعنامه سازمان ملل علیه اسد را وتو کرده بود، تقاضا کرده که شورای امنیت یک جلسه ویژه درباره حمله امریکا تشکیل دهد.
روسیه همچنین میگوید که قرارداد خود را برای برقراری ارتباط با آمریکا بر سر استفاده از حریم هوایی سوریه، به حالت تعلیق در میآورد- احتمالا منظور روسیه همان «پیمان پرواز ایمن» است که که از طریق آن، ارتش آمریکا به روسیه درباره حملات موشکی هشدار داده است.
پیشتر، خبرگزاری ریا نووستی روز جمعه ۷ آوریل / ۱۸ فروردین گزارش داد که ویکتور اُزِروف، رئیس کمیسیون دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه گفته است که مسکو خواهان تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل خواهد شد.
ویکتور اُزِروف در اینباره گفت: «حمله آمریکا به سوریه اقدامی تجاوزگرانه علیه یک عضو سازمان ملل متحد است.»
این مقام بلندپایه روسیه افزوده که واشنگتن قبل از حمله «با ارتش روسیه تماس نگرفته است» و حمله آمریکا هر گونه «همکاری نظامی بین روسیه و ایالات متحده در سوریه» را غیرممکن میسازد.
همچنین آندری کراسوف، معاون اول رئیس کمیسیون دفاع در مجلس دومای روسیه نیز حمله آمریکا را «اقدامی بیپروا و غیرمسئولانه» خواند که خطر بیثبات کردن اوضاع در خاورمیانه را بیشتر میکند و سبب درگیریهای نظامی جدید و تشدید وضعیت موجود میشود.
کراسوف گفت: «آمریکا میخواهد اوضاع را در خاورمیانه بدتر کند. آنها با شلیک ۵۹ موشک کروز نفت بر آتش پاشیدند.»
- پنتاگون
پنتاگون اعلام کرده که روسیه از پیش از طریق کانالهای نظامی از حمله آمریکا به پایگاه نظامی سوریه آگاه بوده است.
سخنگوی پنتاگون جف دیویس گفته که در گفتوگوهای متعددی از طریق کانالهای «رفغ تخاصم» که روز پنج شنبه انجام شده، حمله به سوریه به روسیه اطلاع داده شده است. این کانال، یک کانال ارتباطی در پایگاه روسیه در لاذقیه است که برای جلوگیری از درگیری یا تبادل آتش بین ایالات متحده و هواپیماهای متفقین و هواپیماهای روسی تشکیل شده است.
جف دیویس گفته است:
«روسها در این پایگاه بودند و ما اقدامات احتیاطی فوقالعادهای انجام دادیم تا مناطقی که نیروهای روسی در آن حضور دارند هدف قرار نگیرند.»
- عربستان سعودی
عربستان سعودی، جمعه ۷ آوریل از حمله آمریکا به پایگاه هوایی الشعیرات در استان حمص به عنوان تصمیم شجاعانه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا یاد کرده است.
العربیه به نقل از یک منبع آگاه گزارش میدهد که وزارت خارجه عربستان سعودی خاطرنشان کرده که از تهاجم نظامی آمریکا به سوریه برای جلوگیری از بمباران شیمیایی اهالی شهرهای سوریه «حمایت همهجانبه» میکند.
- ایران
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به حمله موشکی آمریکا به پایگاه الشعیرات گفته است:
« ضمن محکومیت شدید هرگونه اقدام نظامی یک جانبه و حملات موشکی به “پایگاه هوایی الشعیرات” در سوریه توسط ناوهای آمریکایی، معتقدیم که اینگونه اقدامات به بهانه حمله شیمیایی مشکوک در “خان شیخون” در ادلب که زمانبندی، عاملین و منتفعینِ از آن کاملاً در پردهای از ابهام قرار دارد به تقویت تروریستهای رو به زوال و پیچیدگی اوضاع در سوریه و منطقه خواهد افزود.»
- بریتانیا
بریتانیا از حمله آمریکا علیه سوریه حمایت کرد. سخنگوی دولت بریتانیا گفته: «دولت بریتانیا حمایت کامل خود را از اقدام آمریکا در واکنش به حمله وحشیانه شیمیایی رژیم سوریه برای توقف این نوع حملات اعلام می کند.»
مایکل فالون، وزیر دفاع بریتانیا هم حمایت کامل این کشور را از حمله موشکی آمریکا به پایگاهی هوایی در سوریه اعلام کرد.
فالون گفته که از بریتانیا برای همکاری نظامی کمکی خواسته نشده، اما از تصمیم به حمله اطلاع داشته است. وزیر دفاع بریتانیا همچنین گفته که «این حمله اقدامی بسیار محدود و مناسب بود.»
- فرانسه
ژان مارک ارو، وزیر خارجه فرانسه از حمله موشکی آمریکا به سوریه به عنوان هشداری به دولت بشار اسد و «حکومت ددمنشانه» او یاد کرده است.
وزیر خارجه فرانسه گفته است احساس میکند که دوران زمامداری اسد بر سوریه به پایان میرسد.
او خطاب به روسیه و ایران گفته است:
«روسیه و ایران باید بفهمند که حمایت از اسد بیفایده است. ما خواهان درگیری و تنش با مسکو و تهران نیستیم.»
- حمایت مرکل و اولاند از حمله آمریکا
در همین حال آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه در بیانیه مشترکی که روز جمعه ۷ آوریل / ۱۸ فروردین منتشر کردند، نوشتند: «اسد مسئول کامل این تحولات است. ادامه استفاده از سلاحهای شیمیایی و جنایات فراوان دیگر نمیتواند بدون مجازات بماند.»
این بیانیه افزوده است که دو کشور «تلاشهای خود را در چارچوب سازمان ملل با همپیمانان خود خواهند کرد تا استفاده از سلاحهای شیمیایی توسط سوریه با اعمال تحریم مجازات شود.»

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه
دولت فرانسه اعلام کرد که آمریکا «یک یا دو ساعت» قبل از حملات موشکی خود فرانسه و آلمان را در جریان این حملات قرار داده بود.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان نیز حمله آمریکا به پایگاه هوایی ارتش سوریه را «قابل درک» خواند.
- چین
خوا شوتینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به حمله موشکی آمریکا گفته است:
«تحولات اخیر سوریه نشان میدهد که تا چه حد به یک راهکار سیاسی برای خاتمه جنگ داخلی در این کشور نیاز است.»
وزارت خارجه چین از همه طرفهای درگیری خواسته است برای پیدا کردن یک راهکار سیاسی در سوریه کوشش کنند.
وزارت دفاع چین سال گذشته اعلام کرده بود که علاقهای به دخالت در بحران سوریه ندارد و فقط به ارسال دارو برای ارتش سوریه و نظامیان طرفدار اسد بسنده میکند.
در شورای امنیت سازمان ملل، چین و روسیه تاکنون مانع از تصویب قطعنامههایی بر ضد اسد بودهاند.
دونالد ترامپ هنگام حمله موشکی آمریکا به سوریه، میزبان شی جینگ پینگ، رئیس جمهور چین بود.
-
-
- اسرائیل
-
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تنها چند ساعت بعد از حمله موشکی به پایگاه الشعیرات بیانیهای صادر کرد:
«دونالد ترامپ هم در حرف و هم در عمل پیامی صریح و مؤثر فرستاد با این مضمون که استفاده و گسترش اسلحه شیمیایی تحمل نخواهد شد.»
نخستوزیر اسرائیل گفته است:
«اسرائیل امیدوار است که این پیام نشاندهنده عزمی قاطع در برابر اقدامات هولناک رژیم اسد باشد و نه تنها در دمشق، بلکه در تهران، پیونگیانگ و سایر نقاط هم شنیده شود.»
-
-
- سازمان ملل
-
به گزارش خبرگزاری رویترز، شورای امنیت سازمان ملل به تقاضای بولیوی امروز برای بررسی حمله موشکی آمریکا به سوریه تشکیل جلسه میدهد. این اجلاس پشت درهای بسته برگزار میشود.
-
-
- دیدهبان حقوق بشر سوریه
-
دیدهبان حقوق بشر سوریه که در لندن مستقر است، اعلام کرده که در حمله موشکی آمریکا به سوریه، پایگاه نظامی «الشعیرات» به طور کامل منهدم شده.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه در این حمله چهار سرباز سوری کشته شدهاند. تلویزیون دولتی سوریه اما تعداد کشتهشدگان را پنج نفر اعلام کرده است.
-
-
- استرالیا
-
نخست وزیر استرالیا مالکولم ترنبول، گفته که از حمله آمریکا به پایگاه نظامی الشعیرات سوریه قویا حمایت میکند. او این حمله را حساب شده، دقیقه و متناسب با «جنایت جنگی رژیم سوریه» خوانده است.
نخست وزیر استرالیا گفته این مشور با متحدان خود درباره برداشتن قدمهای بعدی در حال گفت و گوست و حمله هوایی آمریکا این پیام را در خود دارد که جهان استفاده از سلاحهای شیمیایی را تحمل نخواهد کرد. او این گفتهها را در یک کنفرانس خبری ویژه که روز جمعه ششم آوریل برگزار شد بیان کرده است.
ترنبول گفته: «باید به یاد داشته باشیم که جامعه جهانی در جنگ با رژیم اسد نبود و آمریکا این مساله را روشن کرد که به دنیال برانداختن ریژم اسد نیست.»
ترنبول گفته که آمریکا تقاضای کمک نظامی نکرده اما امکان این کمک ها را باز گذاشته است: «ما با متحدانمان در این زمینه همکاری خواهیم کرد.»
این خبر تکمیل می شود
بیشتر بخوانید:
در همین زمینه:
-
- پوتین: متهم کردن سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی غیرقابل قبول است
- موگرینی: مسئولیت جان شهروندان سوریه با دولت بشار اسد است
- ایران برای درمان مجروحان حمله شیمیایی «خان شیخون» اعلام آمادگی کرد
- روسیه: سوریه به انبار سلاحهای شیمیایی شورشیان در خان شیخون حمله کرد
- اول حمله مشکوک شیمیایی، بعد اصابت خمپاره به بیمارستان مجروحان
- اسد: چارهای ندارم جز پیروزی
در چند روز آینده تروریست ها پیشروی هایی در دمشق خواهند داشت
ح / 07 April 2017
این اولین اقدام سیاسی و نظامی و نخستین علامتی است که ترامپ از تغییر یک سیاست و رفتار به دست می دهد.
هم آخوندهای حاکم بر تهران و هم بشار اسد و هم تمام کسانی که هنوز مستی و رخوت دوران اوباما از کله شان نپرسیده از خواب ۸ساله هپروتی خود باید بیدار شده باشند.
اما هوشیار باشیم، قرار نیست ترامپ و هر ریاست جمهوری یا نخست وزیری در هر گوشه دیگر دنیا کاری برای ما بکند که وظیفه خودمان است.
سرنگونی رژیم آخوندها وظیفه و مسئولیت مردم و نیروهای مبارز و انقلابی ایران است، به ترامپ و هیچ کس دیگر چشم ندوزیم. بلکه از این فرصتها هر چه می توانیم استفاده کنیم.
۴سال پیش فرانسوا اولاند می خواست به سوریه حمله هوایی انجام دهد اما اوباما نگذاشت. فقط به این دلیل که نمی خواست نازگتر از گل به رژیم گفته باشد و معامله اتمی با رژیم را جوش بدهد. اکنون دیگر بسیاری معادلات تغییر کرده است و برای رژیم ولایت فقیه آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت. ولی فقیه امکان دست یابی به بمب اتمی را از دست داده یا دستیابی به آن برایش بسیار دشوار شده است. هنگامی که دستش از سوریه و عراق هم کوتاه شود، دیگر همه سپرهای سیاسی و دفاعی استراتژیک خود را از دست خواهد داد و باید یقین داشته باشیم که مثل برف در آفتاب تموز در برابر اراده رزمنده مردم آزادیخواه ایران ذوب خواهد شد.
احمد / 07 April 2017
اگر شما مردم ایران بی خیال باشید در جنگ داخلی مردم ایران و حکومت آخوندی اینها پای روسیه را به میان می اورند و مردم را میکشند پس بی خیال نباشید
sdfsf / 07 April 2017
این احمد آقا طوری دور برداشته انگار تمام مسائل جهان دور رابطه “اونها “با ترامپ دور میزنه. آفتاب تموز و آب شدن و اراده مردم، ای بابا! موضوع سر یک کشور دیگر است. چیز های خیلی پیچیده دیگر .کار شکایت به شورای امنیت و استفاده ابزاری از سوژه گاز های سمی و شیمیائی و چه میدونم ازین نوع آفات، در میونه. خطر جون گرفتن دوباره اون عوضی ها که یک پارچه سیاه را سرو ته میگیرن و معلوم نیست روش کی با انگشت شکلکهائی رسم کرده و هیچکس هم نمی پرسه این جادو جنبل ها چیه، در میونه. این وسط برای اراده مرم نجیب ایران و آب شدن کوکاکولا در آفتاب تموز یقه دراندن، دور بودن از زمان و زمونه ست.
شهاب / 07 April 2017
کلی از همپیمانان آمریکا در منطقه هم از چند روز قبل خبر داشتند سفرهای تیلرسون و ترزامی به منطقه این را می گوید خودشان شخصن بهشون خبر داده بودنند تازه کلی از اقدام هایی هم که قراره تو یمن انجام بدهند هم از همین الان خبر داند مردم هم از کارهای سیاست مدارها بی خبر نیستند
ح / 07 April 2017
احسنت، اسد جنایتکار باید به جهنم بره. حاکمان جنایتکار ایران داعش را برای حفظ اسد ایجاد کردند
Iran / 08 April 2017