نکوداشت نسیم خاکسار: «جهان ما را تنها سخن زنده و پایدار نگه میدارد»
در شبی فرهنگی و خاطرهانگیز، شهر اوترخت هلند میزبان پاسداشت نسیم خاکسار، نویسنده، شاعر و پژوهشگر نامآشنای ایرانی بود. این برنامه که به همت نشر دنا برگزار شد، ادای احترامی بود به دههها فعالیت ادبی، فرهنگی و پژوهشی این چهره تأثیرگذار در ادبیات معاصر ایران.

نسیم خاکسار، نویسنده و پژوهشگر
یکشنبه ۱۱ می ۲۰۲۵/ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ سالن تئاتر زیمیک (ZIMIHC) در شهر اوترخت هلند میزبان نسیم خاکسار، داستاننویس، شاعر و پژوهشگر و جمعی از دوستداران او بود. این برنامه که به همت نشر دنا برگزار شد، پاسداشتی بود بر زندگی، آثار و تأثیر فرهنگی نسیم خاکسار بر ادبیات معاصر ایران.

بیش از ۱۸۰ نفر در این شب فرهنگی حاضر شدند. برنامه با سهتار نوازی بلوط خضرایی آغاز شد و در ادامه او که اجرای این شب را نیز بر عهده داشت پس از خوشآمدگویی به حاضران از رضا چاوشی، مدیر نشر دنا دعوت کرد که برنامه را با سخنان خود آغاز کند.
بسیار خرسندم که امروز در کنار هم گرد آمدهایم تا بزرگداشتی درخور، برای یکی از چهرههای برجسته ادبیات معاصر، نسیم خاکسار، برگزار کنیم. ما اینجا گرد هم آمدهایم تا از یک عمر آفرینش، ایستادگی و تعهد ادبی تجلیل کنیم. نسیم خاکسار تنها نویسندهای توانا نیست، بلکه صدایی است که در تلاطم زمانه، روایتگر دردها، امیدها و رؤیاهای مردمان خود بوده است. در آثار او، زندگی در تبعید نهفقط جغرافیا، بلکه تجربهای انسانی است؛ و کلماتش، پلی است میان گذشته و اکنون، میان زخم و التیام، میان فرد و جمع.

چاوشی در ادامه گفت:
این نکوداشت، ادای دینی است به نسلی که با قلم خود مرزهای خاموشی را شکافتند و به ما آموختند که ادبیات، فراتر از واژهها و آینهای است که در آن حقیقت رخ مینماید. امروز، در کنار شما، نهفقط از نسیم خاکسار تجلیل میکنیم، بلکه ضرورت پاسداشت فرهنگ، زبان و آزادی اندیشه را نیز یادآور میشویم.
چاوشی در بخشی از سخنان خود به ستایش از نسیم خاکسار پرداخت و گفت:
سپاس از نسیم خاکسار که به ما دوستدارانش آموخت، ادبیات نه فقط زبان سخن، که زبان دل، رنج، و امید است. آینهای است که حقیقت، انسانیت و عشق را بازتاب میدهد. پلی است میان تنهایی و همدلی، میان غربت و وطن. سپاس از نسیم خاکسار که به ما دوستدارانش آموخت، ادبیات تنها بازیِ واژهها نیست، که تعهدی است به حقیقت و انسان. چراغی است همیشه روشن، پناهی است برای دلهای بیقرار در دل تاریکی. سپاس از نسیم خاکسار که به ما دوستدارانش آموخت، ادبیات نه فقط نوشتن، که زیستن است؛ سکوتی است که از ژرفای جان سخن میگوید. صدایی است برای خاموشان ، صدایی که حتی در تبعید هم خاموش نمیشود. و قلبی است که برای آزادی میتپد.
در این برنامه در مقاطع مختلفی شاگردان نسیم خاکسار در کارگاه داستاننویسی خلاق به روی صحنه میآمدند و هر کدام در موضوعی سخن می گفتند. از خواندن و مروری بر زندگینامه خاکسار تا بیان خاطرات شخصی از همنشینی و معاشرت با این نویسنده نامآشنا، محتوی سخنرانیهای کوتاه شاگردان او در این برنامه بود. زهره جعفری، عضو کارگروه برگزاری این برنامه کلیپ زندگی نسیم خاکسار را با جزئیاتی قابل توجه تهیه کرده بود، که برای حاضرین همراه با ارائه خود او به نمایش درآمد.

فرخ قدسی، یکی دیگر از شاگردان نسیم خاکسار هم در این برنامه به ذکر نحوه آشنایی خود با نسیم خاکسار، اولین دیدار رودررو با او در بروکسل و از خاطراتی که در ادامه بین آنها شکل گرفته سخن گفت.

در این نکوداشت رضا علامهزاده، کارگردان و نویسنده و از نزدیکترین دوستان نسیم خاکسار نیز به روی صحنه آمد و از خاطران مشترکش با نسیم سخن گفت. او گفت که نسیم از سالهای سال پیش زبان حال او و هم نسلانش بوده است. علامهزاده بیش از پنجاه سال همراهی و خاطرات مشترک از زندان تا تبعید در هلند با خاکسار را روایت کرد و به بیان خاطراتی از او پرداخت.

در انتها نیز فیلم کوتاهی ساخته علامهزاده به نمایش درآمد که در آن خواهر نسیم خاکسار به روستایی سفر میکند که برادرش در انجا معلم بوده است. او دو شاگرد سابق نسیم را که اکنون خود سن و سالی ازشان گذشته را پیدا میکند و ارتباط تلفنی بین آنها و معلمشان صورت میگیرد.
سخنرانی و فیلم کوتاه رضا علامهزاده را در ویدیو زیر ببینید:
در این برنامه بسیاری از چهرههای شناخته شده نیز با ارسال پیام ویدیویی مشارکت داشتند. برای نمونه نسرین ستوده، وکیل و فعال مدنی پیامی ویدیویی برای این نکوداشت ارسال کرده بود. ستوده پیام خود را اینگونه آغاز کرد:
امروز روز بزرگیست که ما برای عرج نهادن به کسی دور هم جمع شدهایم که زندگی خود را وقف فرهنگ کرده است. ارج نهادن به نسیم خاکسار که از زندگی در دل یک جامعه استبداد زده گفت و بارها سرنوشت تبعید و جدایی از وطن را روایت کرد.
پیام ویدیویی نسرین ستوده را مشاهده کنید:
در ادامه برنامه علی عبادی، نویسنده و از شاگردان کارگاه داستان نویسی خلاق با همراهی ساز گیتار بابک امیری یکی از شعرهای بلند نسیم خاکسار را دکلمه کرد.

بخشی دیگری از برنامه به پخش پیامهای نویسندگان و شاعران نامآشنا اختصاص داشت. در این پیامهای ویدیویی منیره برادران، حسین آتشپرور، سرور کسمایی، اسد سیف، روشنک بیگناه و ناصر مهاجر از نسیم خاکسار و آثار او و نقشش در ادبیات ایران گفتند.
این مجموعه پیام را در ادامه ببینید:
پس از استراحتی کوتاه و در بخش دوم این نکوداشت، تورج اتابکی، تاریخنگار و پژوهشگر با تمرکز بر آثاری که نسیم خاکسار در تبعید نوشته است به ایراد سخن پرداخت.
اتابکی گفت:
بیایید با این گزاره آغاز کنیم که تاریخنگاران در پی بازآفرینی آنچه رخ دادهاند، هستند و نویسندگان تخیل را به کار میگیرند تا آنچه ممکن بوده رخ دهد را به تصویر بکشند. با این حال، هر دو - هرچند با رویکردها و ابزارهایی متفاوت - در تلاشاند تا بفهمند که انسانها چگونه با تاریخ، با گسستها و با حافظهی جمعی یا سرکوب، زندگی کردهاند. در این گفتار، با استناد به آثار دوست دیرینهام که به دوستیاش میبالم، میخواهم به این نکته اشاره کنم که چگونه میتوان رمان و داستان کوتاه را نه فقط بهعنوان اشکال ادبی، بلکه بهعنوان اسنادی جامعهشناختی خواند - متونی که ساختارهای تاریخیای را که در دل آن پدید آمدهاند، ثبت میکنند، میشکنند یا به چالش میکشند.
سخنرانی کامل تورج اتابکی را در ادامه ببینید:
پس از این بخش ویدیوی مرور آثار نسیم خاکسار پخش گردید و پیامهای اعضا خانواده نسیم برای حاضرین در برنامه پخش گردید. در ادامه بابک امیری به اجرای دو کار پرداخت که بر روی شعرهایی از احمد شاملو و نیما یوشیج ساخته شده بود.
پس از اجرای موسیقی، هژبر میرتیموری بر صحنه حاضر شد. میرتیموری که نویسنده، نقاش و مجسمهساز است، به پاسداشت یک عمر فعالیت نسیم خاکسار در عرصه ادبیات معاصر ایران تندیسی از او ساخته بود.

پیش از رونمایی و اهدا این تندیس، هژبر میرتیموری در سخنانی کوتاه گفت:
اصولا نویسنده فردی معترض است. به چیزی اعتراض دارد. چیزی دیده است که سرجایش نیست. چون دیده است و اعتراض دارد مینویسد. اما نمیخواهد خودش آن چیز را سرجایش بگذارد. جای او را هم نشان نمیدهد. بلکه وادار میکند تا به جستجوی جای آن چیز بپردازند. او فقط به جستجو وامیدارد. اگرهمه چیز درست و سر جایش باشد، لزومی نمیبیند که بنویسد. کار او جابهجا کردن چیزها نیست، بلکه هنر او درجابهجا کردن کلمات است. کلماتی که به جابهجا کردن آن چیزها میانجامد. هستی او نه درحوزهی چیزها که درحوزهی زبان است، چراکه در زبان همه چیز هست. او از چیزهای هستی نسخهبرداری نمیکند. بلکه چیزهایی تازهای در نیستی زبان کشف و به هستی آن میافزاید. او نه بازیگر که خالق و آفریننده بازیهای تازه است و بازیهایش در عین رساندن بازیگران به لذت و احساس به تفکر وامیدارد. او نه با کلمات که با کاربرد آنها مینویسد. او کلماتش را از زبان مردم نمیگیرد، بلکه به زبان مردم کلمات تازه میدهد. نویسنده جادوگری در جهان زبانی است. او خالق محالهای ممکن و ممکنهای محال است. او تصویرگر نیستیهای هستی و هستیهایی که نیستند است. او نه از موقعیت یا وضعیت موجود بلکه از وضعیتی که ممکن است بهوجود بیاید و یا ممکن بود بهوجود بیاید. نه ازحادثه یا حوادث اتفاق افتاده، که ازحوادثی که ممکن است اتفاق بیفتد یا ممکن بود اتفاق بیفتد یا اگر اتفاق بیفتد، یا اگر اتفاق میافتاد و یا اگر اتفاق نیفتاده بود و یا میتوانست اتفاق بیفتد یا میتوانست اتفاق نیفتد مینویسد. نویسنده شهروند جهان سخن است. جهانی شکل گرفته از موقعیتهای موجود زبانی و به وجود آمده. او همواره درپی آن است تا درجهان سخن موقعیتهای تازهی زبانی را بهوجود بیاورد. مرزهای دنیای او مرزهای زبان اوست.

در نهایت پس از رونمایی و اهدا تندیس نوبت به نسیم خاکسار رسید که دقایقی برای حضار سخن بگوید.
نسیم خاکسار ابتدا از همه کسانی که سهمی در برگزاری برنامه داشتهاند و یا در این نکوداشت حاضر شده و پیامهای خود را ارسال کردهاند، تشکر کرد. او درباره فعالیتها و تجربیاتی که در هلند داشته است، صحبت و به اهمیت سخن زنده و پایدار در جهان امروز اشاره و از چالشها و معضلات جهانی، مانند نفرت، نابرابری و ظلم، ابراز نگرانی کرد.
خاکسار گفت:
جهان ما را تنها سخن زنده و پایدار نگه میدارد. جهانی که در این روزها و ساعتها از هر سویی گلولههای مرگبار کینه و نفرت و جهالت برای نابودی و ویرانی آن و نابودی انسان ها شلیک میشود.
نسیم خاکسار در ادامه، خاطراتی از نگهداری نوهاش را به زبانی داستانی برای حاضران تعریف کرد.
فیلم کامل سخنرانی نسیم خاکسار را در ادامه ببینید:
پایان برنامه این نکوداشت با رضا چاوشی مدیر نشر دنا بود. او گفت:
همایش امروز را پایان می دهیم، با آرزوی تندرستی و ماندگاری نسیم خاکسار. باشد سایه روشن او همواره بر سر ما بماند و صدای گام های او را همچنان در کوچههای کلمه و خاطره بشنویم.
ویدیوی کامل این برنامه در اینستاگرام زمانه در دسترس است:
نظرها
نظری وجود ندارد.