نتیجه مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی در استانبول: ادامه گفتوگوها
نمایندگان ایران، بریتانیا، فرانسه و آلمان در استانبول دیدار کردند. این نخستین دور مذاکرات میان آنها از زمانی است که آمریکا مذاکرات هستهای با تهران را آغاز کرد. دو طرف بر ادامه مذاکرات تأکید کردند.

پرچمهای آلمان، بریتانیا و فرانسه ــ عکس از Shutterstock
بهگزارش رویترز، مذاکرات میان دیپلماتهای ارشد ایران و بریتانیا، فرانسه و آلمان، موسوم به «تروئیکای اروپایی» در حالی انجام شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای رسیدن به توافقی جهت محدود کردن برنامه هستهای ایران فشار وارد میکند. او روز جمعه گفت که دولت او پیشنهادی به ایران ارائه داده است و از ایران خواست تا سریعاً اقدام کند. ایران در پاسخ اعلام کرده که هنوز چنین پیشنهادی دریافت نکرده است.
قدرتهای اروپایی بخشی از مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا نیستند که چهارمین دور آن یکشنبه گذشته در عمان به پایان رسید. هنوز دور جدیدی برای مذاکره برنامهریزی نشده است با این حال، آنها بهطور مکرر با مقامات ایرانی مذاکره کردهاند که آخرین بار در ماه مارس بود و در آن پارامترهای یک توافق احتمالی جایگزین برای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را بررسی کردند.
این سه کشور اروپایی تلاش کردهاند با واشنگتن هماهنگ شوند، بهویژه در مورد اینکه اگر توافقی حاصل نشود چگونه و چه زمانی باید تحریمهای سازمان ملل علیه تهران را که در محافل دیپلماتیک بهعنوان «مکانیسم ماشه» شناخته میشود، مجدداً اعمال کنند. این هماهنگی آسان نبوده و دیپلماتهای اروپایی از عدم شفافیت در سیاست آمریکا در مذاکرات با تهران گلایه دارند.
کاظم غریبآبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، روز جمعه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) اعلام کرد که ایران و کشورهای اروپایی در صورت نیاز به مذاکرات بیشتر توافق کردهاند. او نوشت:
ایران و سه کشور اروپایی مصمم به حفظ و استفاده بهینه از دیپلماسی هستند. در صورت لزوم، دوباره ملاقات خواهیم کرد تا گفتوگوها را ادامه دهیم.
کریستین ترنر، دیپلمات بریتانیایی نیز در شبکه اجتماعی ایکس بدون اینکه چارچوب زمانی مشخصی ارائه دهد، گفت که ایران و تروئیکای اروپایی متعهد به گفتوگو هستند و بر برگزاری جلسات بعدی توافق کردند،.
بر اساس شرایط قطعنامه سازمان ملل که توافق هستهای ۲۰۱۵ را تأیید کرد، این سه قدرت اروپایی تا ۱۸ اکتبر آینده فرصت دارند تا مکانیسم ماشه را قبل از انقضای قطعنامه فعال کنند. بر اساس گزارش دیپلماتها و سندی که رویترز مشاهده کرده، تروئیکای اروپایی ممکن است این کار را تا ماه اوت انجام دهند، اگر تا آن زمان توافق اساسی حاصل نشود.
روابط بین سه قدرت اروپایی و ایران در سال گذشته در پی تحریمهای جدید علیه تهران بهدلیل برنامه موشکی بالستیک، بازداشت شهروندان خارجی و حمایت از روسیه در جنگ علیه اوکراین، بهرغم دیدارهای پراکنده، وخیمتر شده است.
یک مقام آمریکایی گفت که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه در استانبول با مشاوران امنیت ملی بریتانیا، فرانسه و آلمان دیدار کرد تا درباره ایران و اوکراین گفتوگو کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.