ابهام در چگونگی «تسویه» بدهیهای بابک زنجانی بیشتر شد
وزارت نفت اعلام کرده بود که بدهیهای بزرگترین قاچاقچی نفت ایران تسویه نشده است. اکنون رئیس بانک مرکزی میگوید از طریق یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار «نیکل» تسویه شده اما بانک مرکزی ازارزش این نیکلها هیچ اطلاعی ندارد.

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران، سهشنبه ۳۰ اردیبهشت از تسویه بدهی بابک زنجانی، بازرگان و میلیاردر ایرانی از طریق فروش یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار «نیکل» خبر دادند.
فرزین در اینباره گفت:
نیکلها در گمرک نماندهاند و در حال حاضر در صندوق بانک مرکزی نگهداری میشوند. توافق این است که بانک زنجانی خودش این نیکلها را بفروشد و طلب بانک مرکزی را بپردازد و این توافق همچنان برقرار است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه «بدهیها را با رمز ارز خودش تسویه نمیکنیم»، درباره احتمال تقلبی بودن نیکلها گفت:
بانک مرکزی هیچ ورودی به ارزش این نیکلها ندارد، ما از بابک زنجانی خواستهایم که نیکلها را بفروشد و طلب ما را بدهد.
با این توضیحات موضوع تسویه بدهی کلان بابک زنجانی همچنان در هالهای از ابهام مانده است. اخیراً حمید بورد، مدیرعامل شرکت نفت گفته بود:
طبق رأی دادگاه اموال بابک زنجانی در اختیار ما قرار دارد و در حال مراوده برای بازپسگیری هستیم. شرکت نفت تا زمانی که تمام مطالبات را دریافت نکند رضایت نمیدهد. ما بهطور قوی دریافت مطالبات را دنبال میکنیم و با دادستانی همکاری لازم را داریم اما فعلاً اتفاق جدیدی نیفتاده است.
یک مقام آگاه که نامی از او برده نشده بود نیز ۲۴ اردیبهشت به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
شرکت ملی نفت مدعی است کالاهایی که از اموال بابک زنجانی در گمرک بوده و ارزیابی و واگذار شده، ارزش اقتصادی نداشته و اساساً امکان فروش این اموال هم وجود ندارد. اما از سوی دیگر سیستم قوه قضائیه اعلام کرده که واگذاری این اموال زنجانی به وزارت نفت صورت جلسه و رد مال انجام شده است.
فرزین در مورد اینکه چرا بابت بدهیها نیکل از بابک زنجانی قبول کردید، گفت:
این سوال باید از مرجع اصلی پرسیده شود، ایشان نیکل آورده و مرجع اصلی باید در اینباره پاسخ دهد.
رئیس بانک مرکزی درباره اینکه گفته میشود بخشی از بدهیها با رمز ارز خود زنجانی تسویه خواهد شد، گفت:
قاضی پرونده زنجانی موضوعات را نهایی میکند، هر میزانی را دریافت کنیم به قاضی بابک زنجانی اعلام میکنیم که این میزان را از زنجانی دریافت کردیم. هنوز نگفته اینکه رمز ارز زنجانی را دریافت کردیم یا میپذیریم.
پرونده بابک زنجانی یکی از بزرگترین موارد فساد نفتی در ایران از جمله در ارتباط با دور زدن تحریمها در یک دهه اخیر بوده است. زنجانی به اتهام عدم بازپرداخت بیش از دو میلیارد دلار پول فروش قاچاق نفت و همچنین فساد مالی و رانتخواری در دیماه ۱۳۹۲ بازداشت شد.
او به اتهام «اخلال در نظام اقتصادی کشور، کلاهبرداری از شرکت ملی نفت، بانک مسکن و تأمین اجتماعی، پولشویی، جعل ۲۴ فقره اسناد بانکی و صورتحسابهای بانکی، جعل حوالههای ارزی و جعل دستور انتقال بین بانکها»، به اعدام محکوم شده بود. مقامهای قضائی جمهوری اسلامی گفته بودند ممکن است در صورتی که زنجانی بدهیهای خود را بپردازد و اموالش به داخل ایران منتقل شود در مجازات اعدام او تجدید نظر صورت گیرد.
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه ۱۱ اردیبهشت سال گذشته از کاهش محکومیت بابک زنجانی به ۲۰ سال حبس خبر داد و گفت این تخفیف با تأیید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی انجام شد.
جهانگیر ۱۰ اردیبهشت جاری نیز از مرخصی بابک زنجانی خبر داد. از آن زمان تقریباً هر هفته خبرهایی از فعالیتهای اقتصادی جدید زنجانی تحت پوشش شرکت دات وان، که بهصورت غیرمستقیم با او مرتبط است منتشر شده است؛ از جمله سرمایهگذاری کلان در صنعت حملونقل ریلی ایران؛ حضور در خرید سهام شرکت سایپا؛ معرفی «بیت بانک» و ارز دیجیتال USDZ؛ تأسیس هواپیمایی «دات وان ایر» با ۳۲ فروند هواپیما؛ ایجاد ناوگان تاکسیهای برقی و حتی بازگشت به عرصه فوتبال با بازپسگیری اموال هلدینگ سورینت و احتمال هدایت باشگاه فوتبال راهآهن.
در حالیکه وضعیت تسویه بدهیهای بابک زنجانی همچنان ناروشن است، دستگاههای قضائی و امنیتی جمهوری اسلامی در واکنش به فعالیتهای اقتصادی او تنها به این بسنده کردهاند که «همه چیز را تحت کنترل داریم».
نظرها
نظری وجود ندارد.