اخراج هزاران افغان از ایران و پاکستان؛ هشدار نماینده مجلس در مورد «نفرتپراکنی نژادپرستانه» علیه مهاجران
پزشکیان، افغانستان و شهروندان و مهاجرانش را «همسایه خوب ایران» خطاب کرده و گفته بود که برای بهبود وضعیت مهاجران افغان اقدامات موثری انجام خواهد داد.

مهاجران افغانستانی در ایران
در تازهترین موج فشار بر مهاجران افغان، ایران و پاکستان در یک روز بیش از سه هزار مهاجر افغان را بهصورت هماهنگشده از خاک خود اخراج کردند. این در حالی است که مقامات طالبان طی هفتههای گذشته بارها از گفتوگوهای دیپلماتیک با تهران و اسلامآباد درباره وضعیت مهاجران خبر داده بودند.
کمیسیون طالبان برای رسیدگی به مشکلات مهاجران روز چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت/ ۲۱ مه، اعلام کرد که ۳ هزار و ۹۴ مهاجر از سوی دو کشور همسایه به افغانستان بازگردانده شدهاند. بهگفته این نهاد، یکهزار و ۹۰۸ نفر از ایران و یکهزار و ۱۸۶ نفر از پاکستان اخراج شدهاند.
این افراد از طریق گذرگاههای مرزی تورخم، اسپینبولدک، بهرامچه، پل ابریشم و اسلامقلعه وارد خاک افغانستان شدهاند. بنا بر گزارش کمیسیون، تنها ۳۷۴ نفر از این افراد به کابل منتقل و سپس به ولایتهایی مانند ننگرهار، خوست، بلخ، بغلان و بدخشان اعزام شدهاند. مجموع کمک نقدی پرداختشده به این بازگشتکنندگان، ۶ میلیون و ۳۲۰ هزار افغانی اعلام شده است.
در حالیکه طالبان اعلام کردهاند که امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه، در سفر اخیر به تهران با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، درباره موضوع مهاجران رایزنی کرده و نیز مذاکرات جداگانهای با نماینده ویژه پاکستان انجام شده، روند روزافزون اخراجها نشان میدهد که این گفتوگوها تأثیر ملموسی بر کاهش فشارها نداشتهاند.
در سفر امیرخان متقی که برای شرکت در مجمع گفتگوهای تهران و در روزهای ۲۷ و ۲۸ اردیبهشت انجام شد پزشکیان افغانستان و شهروندان و مهاجرانش را «همسایه خوب ایران» خطاب کرده و گفته بود که برای بهبود وضعیت مهاجران افغان اقدامات موثری انجام خواهد داد.
اما در ایران، در کنار اخراجهای گسترده، نگرانیها از موج سازمانیافتهای از نفرتپراکنی نژادپرستانه علیه مهاجران افغان در شبکههای اجتماعی افزایش یافته است. رسانه انتخاب به نقل از میثم ظهوریان، نماینده مجلس شورای اسلامی نوشت که این موج رسانهای از سوی برخی اشخاص و رسانهها با ادبیاتی توهینآمیز، نژاد پرستانه، سخیف و ضد انسانی به مهاجران حمله میبرد.
ظهوریان گفته است که گمانهزنیهایی درباره تامین مالی این جریان از سوی نهادهایی در داخل کشور وجود دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به ارائه سوال رسمی خود از وزیر اطلاعات در کمیسیون امنیت ملی، از بیتفاوتی این وزارتخانه نسبت به این روند ابراز نگرانی کرد.
چند ماه پیش هم همین نماینده مجلس در شبکه اجتماعی ایکس مشابه همین روایت را بیان کرده و وعده داده بود که وزارت اطلاعات تا یک ماه آینده به سوال او پاسخ خواهد داد.
نظرها
نظری وجود ندارد.