پایان مهلت بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان: اخراج مهاجران افغان از ایران بیسابقه است
رسانههای زیر کنترل طالبان گزارش دادهاند که پنج هزار و ۱۳۲ خانواده افغان تنها در یک روز به افغانستان اخراج شدهاند. رئیس اطلاعات طالبان میگوید در ۱۲ روز بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مرز اسلامقلعه وارد افغانستان شدهاند.

اخراج مهاجران افغانستانی از ایران ـ عکس از فیلمهای منتشرشده در خبرگزاری دولتی ایرنا
در حالیکه حکومت ایران امروز یکشنبه ۱۵ تیرماه را آخرین روز مهلت بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان اعلام کرده، خبرگزاری باختر زیر کنترل طالبان، در همین روز گزارش داد که دو هزار و ۲۷۲ خانواده ازطریق پل ابریشم نیمروز در گذرگاه مرزی میلک بین ایران و افغانستان و دو هزار و ۸۱۰ خانواده ازطریق اسلامقلعه هرات، شهرک مرزی افغانستان هممرز با ایران به کشور بازگردانده شدند.
احمدالله متقی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان و سخنگوی کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران این گروه، روز شنبه اعلام کرد که در ۱۲ روز گذشته بیش از ۳۰۰ هزار مهاجر افغانستانی از طریق مرز اسلامقلعه وارد افغانستان شدهاند.
متقی گفت تنها در روز جمعه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه، ۳۷ هزار و ۹۳۶ مهاجر وارد افغانستان شدند که ۲۶ هزار نفر از آنها بهصورت اجباری اخراج شده بودند.
این آمار تا کنون توسط سازمانهای بینالمللی مانند کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و سازمان بینالمللی مهاجرت تأیید نشده است.
پیش از این، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گزارشی مبنی بر ورود بیش از ۴۳ هزار مهاجر از ایران در نخستین روز ماه جاری میلادی ارائه داده بود.
این افزایش بیسابقه در بازگشت مهاجران پس از آتشبس ایران با اسرائیل شدت گرفته است. بسیاری از اخراجشدگان از برخورد نادرست پلیس ایران و پاره کردن پاسپورتهای معتبرشان شکایت دارند.
در همین راستا، امیرالله شمقدری، معاون امنیتی استاندار خراسان رضوی، نیز آمار و اطلاعاتی را در مورد اخراج اتباع افغانستانی از ایران ارائه داد. او اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا روز جمعه، ۱۳ تیر، ۴۹۰ هزار پناهجوی افغانستانی از مرز دوغارون از ایران خارج شدهاند. از این تعداد، ۱۸۰ هزار نفر مربوط به استان خراسان رضوی بودهاند.
بهگفته شمقدری، ۶۷ درصد از کل خروج اتباع افغانستانی از طریق مرز دوغارون صورت گرفته، در حالی که ۳۲ درصد از مرز سیستان و بلوچستان و تنها یک درصد از مرز خراسان جنوبی بوده است.
معاون امنیتی استاندار خراسان رضوی گفت اوج اخراج افغانستانیها در روز جمعه ثبت شد، بهطوری که ۲۶ هزار نفر از مرز دوغارون عبور کردند و ۱۶ هزار نفر از این تعداد بدون مراجعه به اردوگاهها مستقیماً از مرز خارج شدند. همچنین، در روزهای ۲ و ۳ تیرماه در مجموع ۴۰ هزار نفر از مهاجران افغانستانی از مرز دوغارون خارج شدند.
شمقدری افزود:
البته زیرساختهای فعلی برای رد مرد حدود ۴۰۰۰ نفر در روز طراحی شده، اما همکاران ما در ادارهکل اتباع استان با بسیج کامل، توانستهاند این حجم از خروج را مدیریت کنند.
معاون امنیتی استاندار خراسان رضوی «افغانستیزی» در ایران را رد کرد و آن را تبلیغات رسانههای مخالف حکومت دانست.
مهدی رجبی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری شهرستان تایباد، واقع در استان خراسان رضوی و در نزدیکی مرز افغانستان روز چهارشنبه اعلام کرد که تنها در روز سهشنبه ۱۰ تیرماه ۲۱ هزار و ۵۰ نفر از افغانها به کشورشان بازگردانده شدند که «بی سابقه بوده است».
رجبی با بیان اینکه ۱۵ تیرماه آخرین مهلت بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان است، پیشبینی کرده بود که در چند روز باقیمانده ورود آنها به مرز دوغارون افزایش یابد.
در روزهای اخیر ویدئوهایی از کمکهای مردم ایران به مهاجران افغانستانی در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان منتشر شده است. مردم بستههای مواد غذایی و آب را به مراکز جمعآوری پناهجویان افغانستانی میبرند.
نظرها
نظری وجود ندارد.