ضربالاجل ۱۵ روزه تاجیکستان به مهاجران افغانستانی؛ اخراج اجباری حتی برای دارندگان اقامت قانونی
گزارشها از دوشنبه، پایتخت تاجیکستان و مناطق اطراف آن مانند ناحیه وحدت و رودکی نشان میدهد که طی هفته گذشته، روزانه دهها مهاجر و پناهجوی افغانستانی بازداشت شدهاند.

مهاجران افغانستانی ـ عکس از شاتراستاک
دولت تاجیکستان روز سهشنبه ۱۷ تیر / ۸ ژوئیه به مهاجران افغانستانی ساکن این کشور تنها ۱۵ روز فرصت داده تا خاک این کشور را ترک کنند. این تصمیم موجی از ترس و نگرانی را میان هزاران مهاجر افغانستانی برانگیخته که حتی برخی از آنها دارای مدارک اقامت معتبر هستند.
همزمان منابع خبری از آغاز بازداشت و اخراج اجباری مهاجران افغانستانی توسط دولت تاجیکستان خبر دادهاند؛ اقدامی که بدون توجه به وضعیت اقامت قانونی بسیاری از این افراد صورت میگیرد. گزارشها حاکی است که برخی مهاجران دارای مجوز اقامت نیز بدون اطلاع قبلی و بدون امکان پیگیری حقوقی به افغانستان بازگردانده شدهاند.
در حال حاضر حدود ۱۳ هزار تبعه افغانستان در تاجیکستان زندگی میکنند که بخشی از آنها در انتظار پاسخ به پروندههای مهاجرتی خود از جمله درخواستهای اسکان مجدد در کشورهایی چون کانادا هستند. اخراج اجباری این افراد میتواند روند مهاجرت آنها را مختل کرده و جانشان را به خطر اندازد.
بسیاری از مهاجران افغانستانی در تاجیکستان از جمله کارکنان دولت پیشین، نظامیان، یا افرادی وابسته به جمهوری سابق افغانستان هستند که پس از بازگشت طالبان در اوت ۲۰۲۱ از بیم انتقام به کشورهای همسایه گریختهاند. اکنون با آغاز اخراج اجباری، جان آنها بار دیگر در خطر است.
گزارشها از دوشنبه، پایتخت تاجیکستان و مناطق اطراف آن مانند ناحیه وحدت و رودکی نشان میدهد که طی هفته گذشته، روزانه دهها مهاجر و پناهجوی افغانستانی بازداشت شدهاند. برخی مهاجران در محل کار خود بازداشت و بدون اطلاع خانوادههایشان اخراج شدهاند.
اقدامات دولت تاجیکستان، مشابه روندهای سختگیرانهای است که در ماههای گذشته در ایران و پاکستان نیز در حال اجراست. هر سه کشور، بدون توجه کافی به وضعیت شکننده پناهجویان افغان، روند اخراج دستهجمعی را شدت بخشیدهاند؛ اقدامی که ناقض اصول بنیادین حمایت بینالمللی از پناهجویان محسوب میشود.
سازمانهای حقوق بشری هشدار دادهاند که بازگرداندن مهاجران به افغانستان میتواند آنان را در معرض تهدید، خشونت، بازداشت و حتی اعدامهای فراقضایی قرار دهد. بازگشت اجباری کارکنان دولت سابق، روزنامهنگاران و فعالان اجتماعی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان، نقض آشکار اصول حقوق بشری است.
در شرایطی که گزینههای اسکان مجدد برای مهاجران افغان در سطح جهانی محدود است، آنان با انتخابی دشوار مواجه شدهاند: ماندن در کشورهایی که آنان را نمیپذیرند، یا بازگشت به سرزمینی که جانشان در آنجا در خطر است.
نظرها
نظری وجود ندارد.