کشته شدن یک مهاجر افغانستانی بهدست نیروهای مرزبانی ایران؛ یک نفر دیگر مجروح شد
نیروهای نظامی ایران بدون هشدار قبلی به سوی آنها تیراندازی کردند. عبدالمنان در همان محل جان خود را از دست داد و همراه او از ناحیه پا مجروح شد.

پاسگاه مرزی ساسولی در محدوده زابل، محل درگیری مرزبانان ایران و افغانستان در تاریخ ۶ خرداد ۱۴۰۲
در پی تیراندازی نیروهای نظامی ایران در نزدیکی مرز افغانستان، یک مرد افغانستانی به نام عبدالمنان نورزهی کشته و فرد دیگری زخمی شد. به گزارش منابع حقوق بشری و شاهدان، این حادثه در حوالی دیوار مرزی در شهرستان هیرمند استان سیستان و بلوچستان روی داده است.
عبدالمنان نورزهی، ۲۷ ساله و اهل ولایت فراه بود که مدتی در شهر زاهدان زندگی میکرد. منابع محلی به رسانه «حالوش» گفتهاند که او پیشتر از ایران اخراج شده بود، اما پس از دریافت گذرنامه، با هدف دیدار با خانوادهاش و بازگرداندن آنها به افغانستان، مجددا به ایران بازگشته بود.
با این حال، روز دوشنبه در حالی که او به همراه یک فرد دیگر در نزدیکی دیوار مرزی ایران و افغانستان (در سمت افغانستان) حضور داشت، نیروهای نظامی ایران بدون هشدار قبلی به سوی آنها تیراندازی کردند. عبدالمنان در همان محل جان خود را از دست داد و همراه او از ناحیه پا مجروح شد.
بنابر گزارش حالوش، پیکر عبدالمنان در شنزارهای مرزی رها شده بود و ساکنان محلی آن را یافته و به شهر نیمروز منتقل کردهاند. تاکنون هویت فرد مجروح فاش نشده و مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران و حکومت طالبان نیز واکنشی به این حادثه نشان ندادهاند.
نگرانی از خشونتهای فزاینده در مرز ایران و افغانستان
طی ماههای گذشته، گزارشها درباره برخوردهای خشونتآمیز و مرگبار با مهاجران افغانستانی افزایش یافته است. نهادهای حقوق بشری این رویکرد را «نقض آشکار حقوق بشر» میدانند و نسبت به استفاده بیش از حد از زور، بازداشتهای خودسرانه و شرایط نامناسب بازداشت مهاجران هشدار دادهاند.
در حالی که جمهوری اسلامی طرح گسنرده اخراج اجباری مهاجران افغانستانی را در دستور کار فقرار داده است، برخی از مهاجران افغانستانی که پیشتر اخراج شدهاند در پی بحران اقتصادی، فقدان امنیت و یا برای پیوستن به خانوادههای خود تلاش دارند از مرز ایران عبور کنند. در این میان، شمار زیادی از آنان یا توسط نیروهای مرزی مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند، یا بدون طی روند قانونی اخراج و یا بازداشت شدهاند.
پس از پایان جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل و اعلام آتشبس، جمهوری اسلامی ایران سیاست بازگرداندن مهاجران افغانستانی را با شدت بیشتری پیگیری کرده است. این اقدامات شامل اخراجهای جمعی، بازداشتهای گسترده، و برخوردهای خشن در مرز میشود.
گزارشهای پیشین نشان میدهند که موج جدید اخراج مهاجران با تحقیر و خشونت همراه بوده و در بسیاری موارد، افراد بدون رسیدگی قضایی یا حتی امکان تماس با خانواده از ایران بیرون رانده شدهاند.
در همین حال، سازمانهای بینالمللی نظیر دیدهبان حقوق بشر و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل بارها نسبت به خطر بازگشت اجباری مهاجران افغانستانی هشدار دادهاند، بهویژه در شرایطی که افغانستان هنوز با بحران انسانی، فقر شدید و فقدان زیرساختهای حمایتی روبهرو است.
نظرها
نظری وجود ندارد.