ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

گزارش‌ها از بازنگرداندن پول رهن منازل مهاجران افغانستانی؛ مقام‌های ایرانی: پیگیری قانونی می‌کنیم

گزارش‌های متعددی از مهاجرانی منتشر شده که پیش از اخراج، علی‌رغم داشتن قرارداد رسمی اجاره، موفق به دریافت مبلغ رهن خود نشده‌اند.

با شدت‌گرفتن روند اخراج مهاجران افغانستانی از ایران پس از آتش‌بس تهران و اسرائیل، یکی از نگرانی‌های اتباع افغانستانی، مسئله بازپس‌گیری مبالغ رهن و ودیعه خانه‌هایی است که هنگام اقامت در ایران پرداخت کرده‌اند، اما برخی از صاحب‌خانه‌ها از بازگرداندن آن خودداری می‌کنند.

در واکنش به گزارش‌ها و شکایت‌ها در مورد این موضوع، مقام‌های وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده‌اند که امکان پیگیری قانونی این مطالبات حتی پس از خروج از کشور، از طریق سفارت‌ و کنسولگری‌های ایران در افغانستان فراهم شده است.

نادر یاراحمدی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، روز دوشنبه ۲۳ تیرماه، اعلام کرد:

اتباع افغانستانی که هنگام اخراج یا خروج، موفق به دریافت مبالغ رهن و ودیعه مسکن خود از صاحب‌خانه نشده‌اند، می‌توانند موضوع را از طریق سفارت‌ جمهوری اسلامی ایران در افغانستان پیگیری کنند.

او تاکید کرد که در استان‌های مختلف ایران واحدهای مددکاری و حقوقی برای رسیدگی به اختلافات مالی میان موجر و مستأجر مهاجر ایجاد شده و اگر فردی به هر دلیلی موفق به دریافت وجه خود نشده باشد، پس از بازگشت به افغانستان، می‌تواند با مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایران و ارائه مدارک لازم، پیگیری را آغاز کند.

یاراحمدی همچنین اعلام کرد که «بخش کنسولی نمایندگی‌های ایران و واحد حقوقی مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی آمادگی دارند تا به طور رایگان وکالت رسمی از اتباع بپذیرند و از طریق نمایندگان معتمد یا وکلای حقوقی، موضوع دریافت وجه را پیگیری کنند.»

در هفته‌های گذشته، گزارش‌های متعددی از مهاجرانی منتشر شده که پیش از اخراج، علی‌رغم داشتن قرارداد رسمی اجاره، موفق به دریافت مبلغ رهن خود نشده‌اند. برخی نیز گزارش داده‌اند که موجر حتی در قبال ارائه رسید یا سند رسمی هم از پرداخت وجه خودداری کرده و خروج ناگهانی و اجباری آن‌ها از ایران، پیگیری قانونی را دشوار ساخته است.

در همین زمینه، سازمان‌ها و گروه‌های حامی حقوق مهاجران خواستار آن شده‌اند که دولت ایران ضمن جلوگیری از نقض حقوق مالی این افراد، امکان پیگیری حقوقی منصفانه و بازپرداخت کامل وجوه را فراهم کند. آنان می‌گویند عدم بازگرداندن وجوه رهن می‌تواند منجر به فقر شدید، بی‌خانمانی یا حتی بی‌سرپناهی مهاجران در افغانستان شود.

دولت: آمار شکایات پایین است، اما پیگیری‌ها انجام می‌شود

زهرا بهروزآذر، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده که اخیرا از مرز دوغارون بازدید کرده، با اشاره به این مسئله گفت:

آمار مواردی که در آن صاحب‌خانه پول رهن را بازنگردانده‌اند، بسیار پایین است. اما همان تعداد اندک هم جای نگرانی ندارند.

او هم گفت که حتی پس از خروج از کشور، مهاجران افغانستانی می‌توانند با مراجعه به نمایندگی‌های دیپلماتیک ایران، پرونده خود را ثبت و مدارک لازم را ارائه دهند. پس از بررسی پرونده، پیگیری قضایی یا حقوقی از سوی اداره کل اتباع وزارت کشور انجام خواهد شد.

به گفته مقامات ایرانی، در صورت اثبات تخلف موجر، امکان صدور رای قضایی برای الزام به پرداخت وجه، یا توقیف حساب یا اموال موجر در ایران وجود دارد؛ هرچند روند اجرایی ممکن است به زمان و همکاری طرفین نیاز داشته باشد.

در پی تشدید اخراج‌ها، یاراحمدی در گفت‌وگویی با رسانه‌های داخلی تاکید کرد که حتی اگر مهاجر افغانستانی در ایران حضور نداشته باشد، مطابق با قوانین ایران می‌تواند از طریق وکیل رسمی، وکالت‌نامه یا نماینده معتمد خود، برای بازگرداندن رهن اقدام کند. در این میان، کنسولگری‌های ایران در افغانستان نقش کلیدی ایفا خواهند کرد.

او افزود که بخش‌هایی از سامانه‌های وزارت کشور و دادگستری ایران به گونه‌ای طراحی شده‌اند که امکان ثبت شکایت و پیگیری برای افراد غیرمقیم نیز وجود داشته باشد. از این‌رو، «هیچ نیازی به حضور فیزیکی شخص در ایران نیست.»

سازمان‌های مردم‌نهاد افغانستانی فعال در امور مهاجران نیز از طالبان خواسته‌اند تا در تعامل با ایران، بر حفاظت از اموال و حقوق اتباع خود پافشاری بیشتری کند.

این گروه‌ها از سفارت افغانستان در تهران خواسته‌اند که مستندسازی شکایات را انجام داده و با ایجاد واحدهای حمایتی در گذرگاه‌های مرزی مانند دوغارون، اسلام‌قلعه و میلک، اطمینان حاصل کنند که بازگشت‌کنندگان بتوانند به کمک‌های حقوقی و مشاوره دسترسی داشته باشند.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.