ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

چگونه «اینترنت طبقاتی» به نام «تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای دیجیتال» به تصویب دولت پزشکیان رسید؟

رامتین شهرزاد - شورای عالی فضای مجازی با حضور مسعود پزشکیان و به‌رغم وعده‌های او برای تسهیل دست‌رسی عمومی و بدون فیلتر به پلتفرم‌های اینترنت، آئین‌نامه اجرایی کمیته «تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای اقتصاد رقومی (دیجیتال)» را تصویب کرد. متن کامل این آیین‌نامه رسما منتشر نشد ولی آنچه از این جلسه به رسانه‌ها رسید، صدای فعالین فن‌آوری، وی‌پی‌ان، امنیت دیجیتال و دسترسی آزاد به فضای مجازی را به اعتراض بلند کرد. آنها می‌گویند با این نام، «اینترنت طبقاتی»‌ رسما تصویب شده است. ماجرا چیست و از «اینترنت طبقاتی» چه می‌دانیم؟

سه‌شنبه ۲۴ تیر ماه روز شلوغی برای آینده اینترنت در ایران بود.

دیجیاتو، رسانه نسل فردا که متمرکز سوژه فن‌آوری است، در ۲۵ تیر در گزارش «آیین‌‌نامه اجرایی کمیته تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای دیجیتال تصویب شد، اولویت با ارائه اینترنت طبقاتی به کسب‌وکارهاست؟» نوشت که «شورای عالی فضای مجازی» در جلسه سه‌شنبه ۲۴ تیر ماه و در حضور سران قوا، آئین‌نامه اجرایی کمیته «تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای اقتصاد رقومی (دیجیتال)» را «با اتفاق آرای اعضا» تصویب کرد.

دیجیاتو همچنین نوشت که چند ساعت پیش‌تر در صبح روز سه‌شنبه و در همایش «اینترنت و آینده ایران» که وزارت ارتباطات برگزار کرد، صحبت از «اینترنت طبقاتی» شده بود. به‌عنوان مثال، امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در این همایش گفت که در «ماه‌های گذشته» و در جلسه «همین شورا» که با حضور سران هر سه قوه شکل گرفت، دستور تشکیل ستادی برای حل مشکلات اقتصاد دیجیتال داده شد و «این ستاد را به‌صورت آزمایشی راه‌اندازی کردیم که خروجی‌اش اعطای دسترسی به اینترنت آزاد به کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال بود. شرکت‌ها آمدند آی‌پی دادند و ما اینترنت را برای‌شان باز کردیم.»

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

تقریبا همزمان، فاطمه مهاجرانی سخن‌گوی دولت پزشکیان از «ارائه اینترنت طبقاتی» به خبرنگان با نام «اینترنت آزادتر» خبر داده بود. سوژه صحبت او دلایل «ملی شدن اینترنت» بود که در میانه‌اش از «ارائه اینترنت آزادتر به خبرنگاران و احتمال رفع فیلتر تلگرام» صحبت کرد. مهاجرانی گفت:

طبیعتا اگر خبرنگاری نیاز دارد اینترنت او اینترنت آزادتری باشد باید به او داد. امور را نمی‌توانیم متوقف کنیم تا موضوعات اساسی‌مان حل شود. هرچند تأکید می‌کنم حق مردم دسترسی به اینترنت آزاد است و نگاه دولت هم همین است.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

ترکیب تمامی این خبرها، همراه موج اعتراض رسانه‌های فن‌آوری، چهره‌های حقوق بشری، مردم عادی و همچنین متخصص‌های امنیت دیجیتال شد که نگران از اجرای رسمی «اینترنت طبقاتی» در ایران شدند و نسبت به «وی‌پی‌ان قانونی» هشدار دادند.

چون این شیوه تقسیم مردم به دو طبقه که یکی به اینترنت جهانی دسترسی «آزادتری» دارد و دیگری به اینترنت داخلی ایران معروف به «اینترنت ملی» محدود شده است،‌ فساد خلق می‌کند. کسی که سیم‌کارت ممتاز دارد و اینترنت آزاد، می‌تواند همین اینترنت را به دیگران بفروشد. آنهایی که به سیم‌کارت‌ها دسترسی گسترده‌ای داشته باشند، می‌توانند خود سیم‌کارت را در بازار آزاد بفروشند.

بقیه مردم در این شرایط به اینترنت داخلی و تولیدات جمهوری اسلامی محدود می‌شوند. تولیداتی که نظارت همگانی حکومت را گسترده‌تر به سخت‌افزارهای آنها، بخصوص تلفن‌های هوشمندشان می‌آورد. تلفن‌هایی که همیشه همراه فرد است، موقعیت او و فعالیت‌های هر لحظه‌اش را می‌تواند رصد کند.

«اینترنت طبقاتی» یا «فیلترینگ غیرهمسان» چیست؟

امیر رشیدی، متخصص امنیت دیجیتال، از همکاران «فیلتربان» و از مدیران «گروه میان» در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت:

تعریف اینترنت طبقاتی: اینترنت طبقاتی وضعیتی است، به دلیل تفکیک ترافیک داخلی و خارجی، دسترسی به اینترنت به‌صورت نابرابر ست؛ به‌طوری‌که کاربران عادی به شبکه داخلی محدود می‌شوند، در حالی که گروه‌های خاص به اینترنت جهانی پرسرعت، آزاد و پایدار دسترسی دارند.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

گزارش تحقیقی فیلتربان در خرداد ۱۴۰۲ با تیتر «اینترنت برای خودی‌ها: نهادینه شدن طرح‌های تبعیض دیجیتال» تاکید کرد که «طرح‌های دولت برای طبقه‌بندی کردن دسترسی به اینترنت چالش‌های تازه‌ای بر سر راه مدافعان حقوق دیجیتال در ایران قرار می‌دهد» و افزود که حکومت در بلندمدت «به‌تدریج طرح‌های خود را برای استقرار یک اینترنت مستبدانه پیدا» خواهد کرد. پایه این «اینترنت مستبدانه»، «طرح‌هایی برای جداسازی دیجیتال» معرفی شد که «فضای مجازی و دسترسی به اینترنت را چند دسته می‌کند».

فیلتربان به چنین سیاستی، عنوان «فیلترینگ غیرهمسان یا طبقه‌بندی» را داد که در آن مردم، «بنا به مصلحت دولت به چند تقسیم» تقسیم خواهند شد و «برخی از آنها دسترسی ترجیحی به اینترنت و خدمات بین‌المللی» را دریافت خواهند کرد تا درنهایت، «اقتدار دولت را در کنترل دسترسی به اینترنت و نظارت بر کاربران به طرز بی‌سابقه‌ای بالا» برده شود و «در میان مدت یا بلند مدت تهدیدهای بزرگ و تازه‌ای را متوجه حقوق دیجیتال در ایران» ‌کند.

مردم عادی در چنین شرایطی، «با اجبار به اپلیکیشن‌ها و خدمات داخلی» روی می‌آورند و «نگرانی در مورد حریم خصوصی و ایمنی کاربران» هم بیشتر خواهد شد تا درنهایت، «هرچه مقامات بیشتر در کنترل اینترنت اهتمام داشته‌ باشند، حمله‌های بیشتری متوجه فیلترشکن‌های امن خواهد شد. همراه با قدرت بیشتر دولت در کنترل اینترنت، حق آزادی بیان و راهپیمایی  نیز آسیب بیشتری خواهد دید».

«هیچ اشاره‌ای به اینترنت طبقاتی نشده است»

خبرگزاری تابناک در گزارش «جزئیات مصوبه جدید شورای عالی مجازی / حمایت از اقتصاد دیجیتال یا اینترنت طبقاتی؟» که ۲۶ تیر ماه منتشر شد، به بررسی «مصوبه جدید این شورا» پرداخت که متن آن برای عموم جامعه منتشر نشده و تابناک نوشت که برای نخستین مرتبه بخش‌هایی از این مصوبه را منتشر کرده و هدف تشکیل «کمیته تسهیل کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال» را نه اجرای «اینترنت طبقاتی»، بلکه «حمایت از کسب‌وکارهای دیجیتال و تسهیل فعالیت‌های آنلاین» معرفی کرد.

تابناک با تیتر «هدف از تشکیل کمیته چیست؟» و بر پایه ماده یک این مصوبه، سه هدف کلی این کمیته را این موارد خواند:

  • جلوگیری از برخوردهای سلیقه‌ای نهادهای عمومی با فعالان دیجیتال
  • رفع موانع حقوقی و اجرایی پیش‌روی کسب‌وکارهای آنلاین
  • گسترش سهم اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کل کشور

اعضای این کمیته به‌گفته تابناک، «نمایندگان سه قوه، دبیر شورای عالی فضای مجازی» که رئیس کمیته خواهد بود و نمایندگان نهادهایی مانند «وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران و نیروی انتظامی» معرفی کرد. این کمیته طبق ماده ۸، «صلاحیت تعلیق و لغو اقدامات و مصوباتی را دارد که مخل فعالیت قانونی کسب‌وکارهای دیجیتال باشند» و:

در صورت سرپیچی از اجرای مصوبات، رئیس کمیته موظف است موضوع را برای رسیدگی فوری به قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی اعلام کند. ضمانت اجرای این تخلفات نیز در قالب استفاده از ظرفیت‌هایی نظیر ستاد اقتصاد مقاومتی، دادستانی کل کشور، دیوان عدالت اداری، سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اصل نود پیش‌بینی شده است.

درنهایت تابناک بدون انتشار متن کامل این مصوبه نوشت که در آن، «هیچ اشاره‌ای به اینترنت طبقاتی نشده است»:

تابناک با بررسی نسخه نهایی مصوبه، تأیید می‌کند که در هیچ‌یک از بندهای آن، بحثی درباره محدودسازی سطح دسترسی اینترنت، طبقه‌بندی کاربران یا تفکیک پهنای باند مطرح نشده و چنین شایعاتی فاقد مبنای رسمی هستند.

کانال تلگرامی نود اقتصادی هم تصاویری از مصوبه جدید شورای عالی فضای مجازی منتشر کرد که به نوعی گفته‌های گزارش تابناک را تایید می‌کرد:

پایین و بالا بگیرید و بکشید

در ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، خبرگزاری میزان متعلق به قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، متن کلی «آیین‌‌نامه داخلی کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال (رقومی») را منتشر کرده بود که ساختار کلی این کمیته و اعضای آن را معرفی می‌کند. ماده ۳ این آیین‌نامه داخلی با عنوان «وظایف کارگروه» می‌گوید:

به منظور تقویت و توسعه اقتصاد رقومی (دیجیتال) و دستیابی به کسب سهم ده درصدی اقتصاد رقومی (دیجیتال) از تولید ناخالص ملی - موضوع ماده (۶۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی و هماهنگی و مواجهه فعال و سریع با تغییرات حوزه ذیربط و اتخاذ تصمیمات مربوط با رعایت قوانین و مقررات مربوط وظائف کارگروه به شرح ذیل است:

  1. توسعه زیرساخت‌های اقتصاد دیجیتال
  2. برطرف کردن موانع و شتاب‌بخشی به شکل‌گیری زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال در کشور
  3. حمایت از سکو (پلتفرم‌)ها و کسب‌وکار‌ها دیجیتال و فناوری پایه در کشور
  4. بسترسازی برای توسعه اشتغال فناوری پایه در کشور
  5. برطرف کردن موانع فعالیت سکو (پلتفرم‌)های ایرانی در سطح بین‌المللی
  6. توسعه مهارت‌های الزام آور اقتصاد دیجیتال

نیما اکبرپور، خبرنگار فن‌آوری در ایکس گفت:

کسانی که اینترنت طبقاتی رو راه حل فیلترنت می‌دونند، مشابه کسانی هستند که پارک بانوان رو راه حل حجاب اجباری می‌دونن. در واقع به جای اشاره به ریشه مشکل، توجه رو از معضل اصلی منحرف می‌کنند، نشانی اشتباه می‌دن. و راه حل‌شون هم زور و ظلم رو قانونمند و توجیه می‌کنه.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

ایرادهای قانونی «اینترنت طبقاتی» چیست؟

رسانه «شبکه شرق» در توضیح «اینترنت طبقاتی» یادآور شد که این «آیین‌‌نامه»، در تضاد با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی است.

اشاره این رسانه به اصل ۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی است که می‌گوید:

در جمهوری‏ اسلامی‏ ایران‏ آزادی‏ و استقلال‏ و وحدت‏ و تمامیت‏ اراضی‏ کشور از یکدیگر تفکیک‏‌ناپذیرند و حفظ آنها وظیفه‏ دولت‏ و آحاد ملت‏ است‏. هیچ‏ فرد یا گروه‏ یا مقامی‏ حق‏ ندارد به‏ نام‏ استفاده‏ از آزادی‏، به‏ استقلال‏ سیاسی‏، فرهنگی‏، اقتصادی‏، نظامی‏ و تمامیت‏ ارضی‏ ایران‏ کمترین‏ خدشه‏‌ای‏ وارد کند و هیچ‏ مقامی‏ حق‏ ندارد به‏ نام‏ حفظ استقلال‏ و تمامیت‏ ارضی‏ کشور آزادی‌های‏ مشروع‏ را، هر چند با وضع قوانین‏ و مقررات‏، سلب‏ کند.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

شرق افزود که اصل ۲۰ قانون اساسی «بر برابری حقوقی همه شهروندان در برابر قانون تاکید دارد» و « ماده ۱۹میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) که ایران عضو آن است، حق آزادی بیان و دریافت اطلاعات از هر رسانه‌ای، بدون در نظر گرفتن مرزهارا تضمین می‌کند» و «ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آزادی جست‌وجو، دریافت و انتقال اطلاعات از طریق هر رسانه‌ای تأکید دارد». بنابر گزارش شرق:

در هیچ‌یک از این بند‌های قانونی، صراحتاً به «اینترنت» اشاره نشده چون هنگام نگارش آن‌ها اینترنت وجود نداشته، ولی مفهوم دسترسی به اطلاعات و ابزارهای ارتباطی فرامرزی در آن‌ها گنجانده شده که می‌توان اینترنت را هم ذیل آن‌ها دانست.

ارائه «اینترنت آزادتر» محدود به کسب‌وکارها یا خبرنگاران نیست. پیش‌تر در ۲۵ فروردین، شرق در گزارش «وزارت ارتباطات هنوز توافق‌نامه اینترنت طبقاتی به اساتید را امضا نکرده است»، از تلاش‌های وزیر علوم برای دسترسی «اساتید و دانشجویان آموزش عالی» به «یوتیوب» خبر داده بود. حسین سیمیایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری در این گزارش گفت:

کاربری یوتیوب عمدتاً آموزشی است ما یک گزارش مستدل و مفصلی را از سهم یوتیوب در تحقیق، پژوهش و آموزش تهیه کرده و به کمیته تعیین مصادیق مجرمانه ارسال کرده‌ایم، خیلی امیدواریم با توجه به مذاکراتی که انجام داده‌ایم حداقل برای اساتید و دانشجویان آموزش عالی از یوتیوب رفع مسدودی شود.

شرق ایده «اینترنت طبقاتی» را به دولت پیشین ابراهیم رئیسی نسبت داد و نوشت که «به باور مخالفان اینترنت طبقاتی ارائه این اینترنت به کسب‌وکار و صنفی خاص اجرای خاموش طرح صیانت از کاربران است».

دفاع دولتی: «اینترنت طبقاتی هیچ‌وقت در دستور کار دولت قرار نخواهد گرفت»

چهره‌های مختلف دولت پزشکیان، در دفاع از اقدام دولت برای تصویب مصوبه رسما منتشر نشده‌ای برای بهبود وضعیت کسب‌وکارهای دیجیتال، مکرر تاکید بر این می‌کنند که دولت «اینترنت طبقاتی» را تصویب نکرده است.

مسعود پزشکیان، در پروفایل رسمی خود در ایکس – شبکه‌ی اجتماعی‌ای که در داخل ایران دسترسی عموم جامعه به آن مسدود شده است – نوشت:

دسترسی به اطلاعات آزاد حق همه مردم است، نه یک طبقه خاص. دولت موظف و مصمم است اینترنت آزاد، باکیفیت و فراگیر فراهم کند. مصوبه اخیر شورایعالی فضای مجازی برای حمایت از اقتصاد دیجیتال بود، نه محدودسازی. با هر تصمیم و اقدامی که فیلترشکن‌بازی و ناامنی دیجیتال را گسترش دهد، مخالف هستم.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

شبکه اجتماعی ایکس این امکان را به مشترکان خود می‌دهد تا زیر توییت‌ها، «نظر عمومی کاربران» بنویسند و بدین‌شکل زیر توییت رئیس‌جمهور ایران به زبان فارسی نوشته شده:

مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی دسترسی ویژه‌ای به اینترنت برای برخی مشاغل مثل خبرنگاران ایجاد می‌کند. با وجودی که در متن مصوبه از «اینترنت طبقاتی» نام برده نشده، تخصیص دسترسی متفاوت برای گروهی خاص از نظر بسیاری، مصداق همین مفهوم است.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فن‌آوری دولت پزشکیان بازنشر توییت پزشکیان افزود:

موضع صریح رئیس جمهور محترم در خصوص مخالفت با اینترنت طبقاتی و حق دسترسی همه به اینترنت، در تریبون عمومی و جلسات کاری مبین نظر و شیوه‌ی عمل دولت چهاردهم و وزارت ارتباطات در این‌خصوص می‌باشد. مبارزه با ناامنی دیجیتال و فیلترشکن بازی نیازمند اتخاذ تصمیم درست و اعتماد به مردم است.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

امیر رشیدی، با بازنشر توییت هاشمی نوشت که «دروغ میگی. متن کامل مصوبه را منتشر بکن اگر ریگی به کفشت نیست». این درخواستی است که مکرر در فضای مجازی دیده می‌شود که چرا متن کامل و رسمی این مصوبه به‌شکل حرفه‌ای آن توسط دولت منتشر نمی‌شود؟

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

مسعود ارکان‌زاده یزد، مدیرمسئول مجله بازخورد در ایکس نوشت:

حضرات می‌فرمایند مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی برای حمایت از اقتصاد دیجیتال بوده، نه محدودسازی و اینترنت طبقاتی. بسیار خوب؛ متن کامل مصوبه را منتشر کنید. سر راه‌تان، متن آن مصوبه ۳۲بندی ۴ دی ۱۴۰۳ را هم که هنوز منتشر نکرده‌اید، منتشر کنید. تا سیه‌روی شود هر که در او غش باشد.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

مهاجرانی، سخن‌گوی دولت پزشکیان هم در ایکس نوشت:

دولت بر اینترنت آزاد، فراگیر و باکیفیت برای همه مردم تأکید دارد. مصوبه روز گذشته شورای عالی فضای مجازی هیچ ارتباطی با محدودسازی اینترنت ندارد. این مصوبه با هدف تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال در حوزه‌های پولی‌ـ‌مالی، بانک، بیمه، حمل‌ونقل و…و به نفع کارآفرینی و خدمات بهتر برای مردم تدوین شده است. «اینترنت طبقاتی» نه مبنای قانونی دارد و نه هیچ وقت در دستور کار دولت قرار خواهد داشت.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی مانند سونیتا صراب‌پور، خبرنگار فن‌آوری «شرق»، یادآور نظرهای پیشین مقامات جمهوری اسلامی بخصوص شخص مسعود پزشکیان نسبت به موضوع اینترنت شدند. صراب‌پور چندین اسکرین‌شات از برخی از مشهورترین توییت‌های پزشکیان در موضوع سانسور در فضای مجازی جمهوری اسلامی را منتشر کرد و در ابتدای آن نوشت:

جلسه شورای عالی فضای مجازی برگزار شده و تنها چیزی که پیگیری نشده، رفع محد‌ودیت‌های اینترنت بعد جنگ و عدم پیگیری مصوبه رفع گام به گام فیلترینگ در دی۱۴۰۳بوده. در عوض آقای رییس جمهور که در انتخابات قول آزادی اینترنت رو داده بود با مصوبه ارائه اینترنت طبقاتی موافقت کردن.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

در میان دیگر موارد، این اسکرین‌شات‌ها از برخی از مشهورترین توییت‌های مسعود پزشکیان در موضوع سانسور در فضای مجازی جمهوری اسلامی، بخصوص در زمان مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری، می‌گویند:

  • از مردم، از دختران و از پسران ایران می‌پرسم، آیا اوضاع اینترنت شما خوب است؟
  • پهنای باند اینترنت را پنج بانده می‌کشیم اما هر ۵ متر یک مانع بزرگ هم برای آن می‌سازیم!
  • ۶۰ درصد مردم در انتخابات نیامدند چون احساس می‌کنند حرف آنها موثر نیست. مردم نسبت به اداره کشور مساله دارند. با عدم مشارکت دادن اقوام، با برخورد با دختران، با فیلترینگ و با آزار دادن مردم مشارکت را کم کردند.
  • اینترنت را باید آزاد کنیم. من اگر انتخاب شدم جلوی فیلترینگ خواهم ایستاد و کسب و کارهای تعطیل شده را بازیابی خواهم کرد.
  • فیلترینگ باعث تعطیلی شغل‌ها شده و البته باعث کاسبی برای عده دیگری فیلترشکن فروش شده است.

امیر رشیدی با بازنشر یک ویدیوی زمان انتخابات ریاست‌‌جمهوری که پزشکیان برنده‌اش شد، در ایکس نوشت:

جهت یادآوری: دولت آقای پزشکیان حتی در زمان انتخابات هم مخالف قطع اینترنت یا حتی اینترنت طبقاتی نبود.

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

وضع بد اینترنت ایران: سرعت کم، قیمت‌ها گران، کیفیت پایین و آلوده

در گذر جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران، اینترنت سراسر کشور برای چندین روز قطع شد. پس از آن، کاربران داخل ایران می‌گویند که کیفیت اینترنت مانند گذشته نیست. همزمان، جی‌پی‌اس – سیستم جهانی مکان‌یابی – مشکلات عدیده دارد و چه در اپیلیکیشن‌های داخلی و چه در نمونه‌های خارجی، درست کار نمی‌کند. همزمان، به بهانه یافتن دشمن، سانسور گسترده‌تری برای فضای مجازی حاکم شده است. فیلتربان به‌عنوان نمونه به‌نقل از روزنامه هم‌میهن در ایکس نوشت که «از زمان جنگ ۱۲ روزه، حدود ۱۰۰ هزار دامنه و سرویس پرکاربرد به طور مستقیم یا غیرمستقیم محدود شده‌اند».

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

بسته به اینکه در چه سالی و بر اساس کدام بررسی به کیفیت اینترنت ایران نگاه کنید، نام جمهوری اسلامی را در صدر بدترین‌ها می‌توان پیدا کرد. گزارش‌های «انجمن تجارت الکترونیک تهران» مکرر از وضع بد اینترنت در ایران می‌گویند که به‌عنوان مثال می‌گوید:

حتی در میانمار با بیشترین اختلال اینترنتی، فقط ۱ درصد وبسایت‌ها فیلتر هستند و میانگین سرعت اینترنت در میانمار ۸.۸ مگابیت بر ثانیه (8.8 Mbps) یعنی دو برابر ایران و میانگین تاخیر آن ۶۹ هزارم ثانیه (69ms) و بسیار کمتر از ایران است.

در همان روزی که مقام‌های دولت پزشکیان در همایش «اینترنت و آینده ایران» جامعه را آماده اجرای «اینترنت طبقاتی» به نام «تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای دیجیتال» کردند، بهزاد اکبری، مدیرعامل ارتباط زیرساخت گفت که «شبکه ایران از آلوده‌ترین شبکه‌ها است» و افزود که در گذر و پس از جنگ اسرائیل و ایران، «حتی در ساعت‌هایی با حجم ۴۰۰ گیگابیت بر ثانیه به ما حمله می‌شد».

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

احسان چیت‌ساز، معاون وزیر ارتباطات هم در همین همایش گفت که «وقتی ۸۰ درصد مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند، یعنی این ابزار درست کار نکرده» و افزود «با فیلترشکن‌ها موبایل مردم را به زامبی‌هایی تبدیل کرده‌ایم که برای حملات DdoS استفاده می‌شوند».

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

«اینترنت طبقاتی» سال‌هاست که بی‌سروصدا اجرایی شده است

گزارش «وقتی بعضی‌ها «اینترنت باز» دارند و دیگران نه! آیین‌نامه کمیته «تسهیل فعالیت کسب‌وکارهای دیجیتال» برای جامعۀ علمی دردسرساز می‌شود؟» که ۲۵ تیر ماه توسط خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا منتشر شد می‌گوید که سال‌هاست که «اینترنت طبقاتی» اجرایی شده است:

به گزارش ایسنا، در طول چند سال اخیر، دسترسی «باز» و بدون فیلتر به اینترنت ابتدا برای مدیران و خبرنگاران شروع و سپس در دانشگاه‌ها نهادینه شد. اکنون در دولت چهاردهم، این رویه به کسب‌وکارهای دیجیتال هم تسری یافته است.

ایسنا یادآور شد که در شهریور ۱۳۹۸، محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فن‌آوری در دولت دوازدهم، «برای اولین‌بار رسما به مقوله تفکیک دسترسی به اینترنت» اشاره کرد وقتی که گفت «سطح دسترسی یک پزشک یا استاد دانشگاه نباید با یک کودک برابر باشد». ایسنا افزود:

پس از آن بود که در دانشگاه صنعتی شریف، طرحی به نام «گشایش» اجرا شد که به برخی استادان و دانشجویان امکان دسترسی بدون فیلتر به اینترنت می‌داد. هرچند این طرح برای مقاصد پژوهشی و علمی صورت گرفت، اما انتقادهایی نیز به همراه داشت؛ زیرا بسیاری از کارشناسان معتقد بودند اینترنت طبقاتی، نابرابری و تبعیض را میان کاربران ایجاد می‌کند​.

ایسنا نوشت که «در آیین‌نامه حمایت از فریلنسینگ» مصوب آذر ۱۴۰۱ و در ماده ۸ پیش‌بینی شده که «فریلنسرهای اعتبارسنجی‌شده» می‌توانند به «اینترنت پرسرعت و مناسب» دسترسی یابند. در تیر ماه ۱۴۰۳ هم دولت، وزارت ارتباطات را «موظف» کرد «تا پایان سال اینترنت فیلترنشده و پرسرعت» را «برای شرکت‌هایی که در منطقه‌ بین‌المللی نوآوری» فعالیت می‌کنند، فراهم کند.

میلاد نوری، متخصص تولید نرم‌افزار هم در ایکس گفت:

همیشه گفتیم. هیچ‌وقت کثافتی به اسم اینترنت طبقاتی رو مستقیم معرفی نمی‌کنن. بلکه سعی می‌کنن در ظاهرهای بهتر کادوپیچش کنن. اینترنت خبرنگاری. سیمکارت گردشگری. دسترسی اساتید دانشگاه به یوتوب. وی‌پی‌ان ملی و... جدیدا هم "اینترنت اضطراری برای حفظ خدمات حیاتی".

برای دیدن محتوای نقل شده از سایت دیگر، کوکی‌های آن سایت را بپذیرید

کوکی‌های سایت‌ دیگر برای دیدن محتوای آن سایت‌ حذف شود

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.