جمهوری اسلامی با سفر تیم فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران موافقت کرد
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی میگوید هیئت فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار نیست از سایتهای هستهای ایران بازدید کند.

پرچم آژانس بینالمللی انرژی اتمی ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بهگزارش رویترز، کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه جمهوری اسلامی ، چهارشنبه یکم مرداد / ۲۳ ژوئیه در جریان دیدار از نیویورک اعلام کرد که ایران با سفر یک تیم فنی از نهاد ناظر هستهای سازمان ملل در هفتههای آینده موافقت کرده است.
بهگفته غریبآبادی قرار است این تیم فنی درباره «شیوه جدید» در روابط بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تهران گفتوگو کنند. او به خبرنگاران گفت:
این هیئت برای گفتوگو درباره این شیوه به ایران خواهد آمد، نه برای بازدید از سایتهای هستهای.
جمهوری اسلامی ایران در پیوند به جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل، آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به طرفداری از کشورهای غربی و فراهم ساختن توجیه برای حملات اسرائیل متهم کرده بود.
حملات هوایی اسرائیل به ایران یک روز پس از آن شروع شد که شورای حکام این آژانس قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی تصویب کرد و گفت تهران تعهدات خود در پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) را نقض کرده است.
در پی حملات اسرائیل و آمریکا به مراکز هستهای ایران، مجلس شورای اسلامی ۴ تیرماه به طرح تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی رأی مثبت داد. با این طرح نصب هرگونه دوربین و ورود بازرس آژانس ممنوع شد.
شورای نگهبان در همان روز این طرح را تأیید و مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران آن را ۱۱ تیر برای اجرا به سازمان انرژی اتمی، شورایعالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه ابلاغ کرد.
در ایران حتی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تهدید به مرگ شد. روزنامه کیهان، با مدیرمسئولی حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در این روزنامه گروسی را «جاسوس» اسرائیل خواند و نوشت گروسی باید در صورت ورود به ایران بازداشت و اعدام شود.
امیر ابراهیم رسولی، مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز تأکید کرد که ایران هرگز اجازه نخواهد داد که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایش را به کشور بگذارد.
در پی این تهدیدها بریتانیا، فرانسه و آلمان از حکومت ایران خواستند که امنیت کارکنان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خاک خود را تضمین کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال حاضر همه بازرساندخود را از ایران خارج کرده است.
دیپلماسی برای جلوگیری از مکانیسم ماشه
کاظم غریبآبادی که برای شرکت در دو نشست شورای امنیت سازمان ملل به نیویورک سفر کرده است در آنجا جداگانه با سفیران روسیه و چین، دو عضو دائم شورای امنیت و ۱۰ عضو غیردائم این شورا دیدار کرد.
او در این نشستها موضوعاتی نظیر حملات اسرائیل و آمریکا به ایران و مسائل مربوط به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را مورد بحث و بررسی قرار داد.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۵ (۲۹ تیر ۱۳۹۴) به تصویب رسید و توافق هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) را تأیید کرد.
مکانیسم ماشه یا اسنپبک (Snapback) یکی از مهمترین بخشهای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپاییِ طرف برجام این روزها بارها هشدار دادهاند که آن را علیه جمهوری اسلامی بهکار خواهند برد. مکانیسم ماشه فرایندی است که بر اساس آن، در صورت تخلف عمده ایران از تعهدات برجام، تحریمهای لغو شده شورای امنیت علیه ایران مجدداً فعال میشوند.
بهنظر میرسد که سفر معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی به نیویورک نیز در راستای تلاشهای دیپلماتیک حکومت ایران برای جلوگیری از اجرای مکانیسم ماشه صورت میگیرد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران چهارشنبه یکم مرداد در مصاحبه با شبکه الجزیره با بیان اینکه «صحبت از پایان برنامه هستهای ما فقط یک توهم است»، گفت:
غنیسازی اورانیوم در خاک ما در آینده در چارچوب قوانین بینالمللی ادامه خواهد یافت.
پزشکیان همچنین درباره احتمال ادامه مذاکرات با آمریکا بر سر برنامه هستهای ایران گفت:
هرگونه مذاکره در آینده باید مبتنی بر منطق برد-برد باشد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز روز دوشنبه در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز گفته بود:
ما نمیتوانیم غنیسازی را کنار بگذاریم زیرا این دستاورد دانشمندانمان و بیش از آن، یک مسئله غرور ملی است.
تهران و سه قدرت اروپایی قرار است روز جمعه سوم مردادماه برای انجام دور تازهای از گفتوگوها بر سر برنامه هستهای ایران در استانبول گردهم آیند.
این مذاکرات قرار است در سطح معاونان وزیران خارجه انجام شود و هیئت جمهوری اسلامی به ریاست مجید تخت روانچی، معاون سیاسی و کاظم غریبآبادی در آن حضور دارد.
مذاکرات روز جمعه در پی گفتوگوی تلفنی پنجشنبه گذشته وزیران خارجه سه کشور اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با وزیر امور خارجه ایران برگزار خواهد شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.