ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

اژه‌ای وعده «قاطعیت فوری» در مجازات معترضان را داد؛ «مسامحه‌‌‌ای در کار نیست»

رئیس قوه قضائیه از تسریع در محاکمه و مجازات معترضان می‌گوید و حتی از کاهش وعده‌های قانونی خبر می‌دهد؛ سخنانی که بوی کشتار دیگری می‌دهد.

غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، چهارشنبه یکم بهمن در تازه‌ترین موضع‌گیری خود درباره اعتراضات اخیر، بر «قاطعیت» و «سرعت» در برخورد قضائی با معترضان تأکید کرد؛ تأکیدی که بیش از آن‌که بر حقوق متهمان متمرکز باشد، بر مجازات سریع و بدون مماشات سایه انداخته است.

او در سفر به بوشهر اعلام کرد که «اغتشاشگران با قاطعیت و در سریع‌ترین زمان، محاکمه و مجازات خواهند شد» و تصریح کرد که «مسامحه‌ای در کار نخواهد بود».

اژه‌ای دامنه این برخورد را بسیار گسترده توصیف کرد و گفت: «عناصری که در اغتشاشات اخیر آمریت، عاملیت، مباشرت، معاونت و سببیت داشتند و مرتکب اعمال تروریستی و تخریبی شدند و یا در زمره محرکین و تهییج‌کنندگان بودند، قطعاً به حسبه، با قاطعیت و در سریع‌ترین زمان، البته با رعایت مرّ قانون و عدالت، محاکمه و مجازات خواهند شد.» استفاده هم‌زمان از واژه‌هایی چون «تروریستی»، «اغتشاش» و «محرکین» در کنار وعده تسریع، بار دیگر نگرانی‌ها درباره تفسیر فراخ اتهامات امنیتی را تشدید کرده است.

رئیس قوه قضائیه حتی از مداخله مستقیم در تغییر عنوان اتهامی برخی بازداشت‌شدگان خبر داد و گفت در یکی از پرونده‌ها مشاهده کرده که اتهام «اخلال در نظم عمومی» تفهیم شده، در حالی که به تشخیص او «اقدام علیه امنیت» مصداق دقیق‌تری بوده است. او توضیح داد: «در همان‌جا به مسئول قضائی مربوطه گوشزد کردم که اتهام متهم این پرونده، نه اخلال در نظم که اقدام علیه امنیت است.»

«اقدام علیه امنیت ملی» کلیدواژه بیش از چهار دهه سرکوب سیستماتیک در جمهوری اسلامی است. این اتهام در ایران قابلیت اطلاق به هر دسته و گروه و تشکیلاتی است.

محسنی‌اژه‌ای همچنین اعلام کرد که برای تسریع در رسیدگی‌ها، «تمهیداتی برای کاستن از برخی مواعید مندرج در قانون» اتخاذ شده و حتی امکان تدوین لوایح دوفوریتی و سه‌فوریتی برای پر کردن «خلاءهای قانونی» در دستور کار قرار گرفته است. رویکردی که اصول دادرسی منصفانه در جمهوری اسلامی را بیش از پیش زیر سئوال می‌برد.

اژه‌ای در بخش دیگری از سخنانش، اعتراضات اخیر را «فتنه خشن و داعشی» خواند و مدعی شد «عامل و ریشه اصلی» آن آمریکا بوده است. او گفت آمریکایی‌ها به «عمّال و مزدوران» خود دستور داده بودند «به روش داعشی عمل کنند» و حتی از صدور دستور حمله به مساجد، اماکن مقدس و مراکز آموزشی از سوی آمریکا و اسرائیل سخن گفت؛ ادعاهایی سنگین که بدون ارائه شواهد مستقل مطرح می‌شوند و زمینه را برای توجیه برخوردهای سخت‌گیرانه‌تر فراهم می‌کنند.

روز گذشته، سه‌شنبه ۳۰ دی / ۲۰ ژانویه، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا، در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره ایران گفت مقام‌های جمهوری اسلامی قصد داشتند ۸۳۷ نفر را اعدام کنند، اما پس از هشدار او از اجرای این اقدام منصرف شدند.

ترامپ مدعی شد به ایران اطلاع داده است که در صورت انجام این اعدام‌ها «روز بسیار بدی» در انتظارشان خواهد بود و در نهایت «هیچ‌کس اعدام نشد».

او با بیان این‌که نمی‌تواند درباره آینده اظهارنظر قطعی کند، افزود به‌نظر می‌رسد این برنامه فعلاً از دستور کار خارج شده، هرچند هفته گذشته قرار بود اعدام‌ها انجام شود. ترامپ همچنین تأکید کرد که باید منتظر تحولات بعدی ماند.

بر اساس آمار هرانا، خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، تا روز چهارشنبه دست‌کم ۴۵۱۹ نفر در جریان سه هفته اعتراضات کشته شده‌اند. این نهاد که برای تأیید آمار تلفات به شبکه‌ای از فعالان داخل ایران متکی است، همچنین اعلام کرد نزدیک به ۶۰۰۰ نفر «به‌شدت مجروح» و بیش از ۲۶۰۰۰ نفر بازداشت شده‌اند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.