خدمات علمی پارلمان آلمان: «تردیدهای جدی» درباره قانونی بودن حملات اسرائیل به ایران وجود دارد
در گزارش بخش خدمات علمی پارلمان آلمان آمده است که اکثریت قریب به اتفاق کارشناسان حقوق بینالملل، معیارهای حق دفاع از خود طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد را در مورد حملات اسرائیل به ایران محقق نمیدانند.

حملات هوایی اسرائیل به تهران ـ دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴ / ۲۳ ژوئن ۲۰۲۵ ـ عکس از شبکههای اجتماعی
خبرگزاری آلمان یکشنبه ۱۵ تیر / ۶ ژوئیه گزارش داد که بخش خدمات علمی پارلمان آلمان (بوندستاگ) در یک گزارش کارشناسی، «تردیدهای جدی» در مورد قانونی بودن حملات اسرائیل و ایالات متحده آمریکا به ایران مطرح کرده است.
در این گزارش ۵۴ صفحهای که به سفارش اولریش تودن، نماینده پارلمان از حزب چپها، تهیه شده، آمده است که در حملات اخیر اسرائیل به ایران «اکثریت قریب به اتفاق حقوقدانان بینالمللی» معیارهای «وضعیت دفاع از خود» اسرائیل را طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد محقق نمیدانند.
از نظر محققان، اسرائیل باید ثابت میکرد که ایران بلافاصله در آستانه ساخت سلاح هستهای بوده است. در این گزارش آمده است «تولید مواد شکافتپذیر کافی در چارچوب برنامه هستهای ایران تنها یک گام واسط ضروری است.» افزون بر این، باید نشان داده میشد که ایران قصد قطعی برای استفاده از چنین سلاحی علیه اسرائیل را داشته و عملیات نظامی «شیر برخاسته» (Rising Lion) واقعاً آخرین فرصت برای جلوگیری از ساخت بمب اتمی بوده است.
بخش خدمات علمی پارلمان آلمان گفته است که طبق «نظر تقریباً متفقالقول دانشمندان حقوق بینالملل»، هیچ یک از این موارد به اندازه کافی اثبات نشده است. هرچند بعید نیست که سرویسهای اطلاعاتی هنوز اطلاعاتی داشته باشند که بهطور عمومی منتشر نشده و بتواند وضعیت واقعی را تغییر دهد؛ «با این حال، اسرائیل اکنون موظف است اقدامات نظامی خود علیه ایران را از نظر قانونی توجیه کند».
همچنین به عقیده محققان، مداخله ایالات متحده آمریکا در جنگ تنها در صورتی منطبق بر حقوق بینالملل ارزیابی میشود که حملات اسرائیل مطابق با قوانین بینالملل باشند، و در این مورد «تردیدهای جدی» وجود دارد. بنابراین، در گزارش آمده است که عملیات نظامی آمریکا «برخلاف روایت توجیهی آمریکا» نمیتواند بر حق دفاع جمعی استناد کند.
عملیات نظامی «شیر برخاسته» ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن آغاز شد، تأسیسات هستهای و نظامی ایران و همچنین مقامات نظامی و فیزیکدانان هستهای بلندپایه جمهوری اسلامی را هدف قرار داد. در ۳۱ خرداد / ۲۱ ژوئن، ایالات متحده با حملات هوایی به تأسیسات هستهای ایران وارد جنگ شد. سه روز بعد، آتشبس برقرار شد.
هشدار در مورد تضعیف ممنوعیت استفاده از زور
خدمات علمی پارلمان آلمان به سفارش نمایندگان یا نهادهای پارلمانی، گزارشهای کارشناسی را برای حمایت از کار پارلمان تهیه میکند. در گزارش کنونی که به تاریخ پنجشنبه ۱۲ تیر / ۳ ژوئیه است، نویسندگان هشدار میدهند که نباید از حق دفاع از خود برای پیشبرد منافع سیاست امنیتی سوءاستفاده کرد. در این گزارش آمده است:
دلایل خوبی برای عدم گسترش و تأکید بیش از حد بر هنجارهای موجود حقوق بینالملل (از جمله حق دفاع از خود) وجود دارد که نقض ممنوعیت استفاده از زور را توجیه میکنند و در نتیجه ممنوعیت استفاده از زور را تضعیف میکنند.
دولت فدرال آلمان تاکنون در مورد اینکه آیا حملات اسرائیل و آمریکا به ایران از نظر آنها خلاف قوانین بینالملل است، اظهارنظری نکرده است. با این حال، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان از حزب دموکرات مسیحی (CDU) ، از عملیات نظامی اسرائیل حمایت کرده است. او اندکی پس از ورود آمریکا به جنگ گفت:
برای ما و همچنین شخصاً برای من هیچ دلیلی برای انتقاد از آنچه اسرائیل یک هفته پیش آغاز کرد و هیچ دلیلی برای انتقاد از آنچه آمریکا در آخر هفته گذشته انجام داد، وجود ندارد. این بدون ریسک نیست. اما رها کردن وضعیت به همان شکل قبلی نیز گزینهای نبود.
اولریش تودن، سیاستمدار چپگرا، معتقد است که نظریه غیرقانونی بودن حملات توسط این گزارش تأیید شده است. او گفت: «بنابراین این سیلیای به صورت دولت فدرال نیز هست.» تودن افزود: «تحمل و حتی حمایت دولت فدرال از حملات اسرائیل و آمریکا، در نتیجه نقض قانون بوده و به فرسایش بیشتر حقوق بینالملل دامن میزند».
نظرها
نظری وجود ندارد.