سازمان ملل: بیش از نیم میلیون مهاجر افغانستانی در کمتر از سه هفته از ایران اخراج شدهاند
سازمان بینالمللی مهاجرت میگوید تنها در یک روز بیش از ۳۳ هزار نفر و در اوج اخراجها، بیش از ۵۱ هزار نفر از ایران به افغانستان برگشتهاند. طالبان از مسئولان ایرانی خواستهاند که هنگام اخراج از نقض حقوق و تحقیر مهاجران اجتناب کنند.

مهاجران افغانستانی ساکن ایران پس از اخراج از ایران به مرز اسلامقلعه بین افغانستان و ایران منتقل شدهاند. عکس از خبرگزاری فرانسه
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM)، نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، جمعه ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه اعلام کرد که از ۲۴ ژوئن تا ۹ ژوئیه (۳ تیر تا ۱۸ تیر) دستکم ۵۰۸ هزار و ۴۲۶ مهاجر افغان از ایران به افغانستان اخراج شدهاند.
این سازمان گزارش داده که در یک روز بیش از ۳۳ هزار نفر و در اوج اخراجها، بیش از ۵۱ هزار نفر به افغانستان بازگشتهاند. این روند همزمان با ضربالاجل ایران برای خروج مهاجران بدون مدرک تشدید شده است.
مقامهای ایرانی اخراج گسترده مهاجران افغان را بخشی از برنامهای خواندهاند که از ماه مارس آغاز شده است. با این حال، پس از پایان درگیری اخیر میان ایران و اسرائیل، روند اخراجها بهشکل بیسابقهای افزایش یافته است.
جمهوری اسلامی ایران برخی مهاجران افغانستانی را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کرده است؛ ادعایی که تا کنون شواهد موثقی برای آن ارائه نشده و با واکنشهای تند نهادهای بینالمللی روبهرو شده است.
شماری از بازگشتکنندهگان گفتهاند که پیش از اخراج، مورد بدرفتاری، ضربوشتم و اخاذی پلیس ایران قرار گرفتهاند.
این در حالی است که بسیاری از این مهاجران سالها در ایران زندگی کردهاند و اکنون بهشکلی ناگهانی از کار، مدرسه و زندگی روزمره خود را ترک کردهاند.
نگرانی طالبان
طالبان نیز آماری از بازگشت گسترده مهاجران افغانستانی ارائه داده و اعلام کردهاند که پنج هزار و هفت خانواده مهاجر افغان تنها در روز پنجشنبه ۱۹ تیر / ۱۰ ژوئیه از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشتهاند.
ملا محمدحسن آخوند، نخستوزیر طالبان، از مسئولان جمهوری اسلامی ایران خواسته است که هنگام اخراج از نقض حقوق و تحقیر مهاجران پرهیز کنند و به آنها اجازه دهند اموال منقول خود را منتقل کرده و اموال غیرمنقول و حسابهایشان را تسویه کنند. او همچنین از ایران خواست تا تسهیلات لازم را در توقفگاهها برای مهاجران فراهم کند.
نهادهای بینالمللی نیز نسبت به وضعیت مهاجران ابراز نگرانی کردهاند. سازمان بینالمللی مهاجرت تأکید کرده که برای کمک به مهاجران واجد شرایط، نیاز مبرم به منابع مالی بیشتر دارد. شورای پناهندگان نروژ و برنامه جهانی غذا نیز خواستار حمایت مالی بیشتر برای رسیدگی به این بحران شدهاند، زیرا بازگشت گسترده و سریع مهاجران، کمکهای بشردوستانه را تحت فشار مضاعف قرار داده است.
ممنوعیت استخدام «مهاجران غیرقانونی» در تهران
در همین راستا، رسانههای ایران گزارش دادهاند که استخدام «مهاجران غیرقانونی» افغانستان در بازار کار تهران ممنوع است.
وحید گلیکانی، سرپرست اداره کل امور اتباع و مهاجران خارجی تهران، اعلام کرده که پیشگیری از بهکارگیری «اتباع غیرمجاز» در بازار کار یکی از اولویتهای اساسی است.
با این حال، سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که مهاجران افغان برای مطالبه حقوق خود میتوانند نزد فراجا شکایت کنند،
بسیاری از مهاجران افغانستانی میگویند کارفرمایان و مقامات ایرانی اجازه انتقال اموال آنها را نمیدهند.
نظرها
نظری وجود ندارد.