تعلیق همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، و اکنون نیاز به همکاری
چاله میکنند و خودشان در آن میافتند. پس از اجلاس استانبول ماندهاند که دوباره چگونه به همکاری با آژانس رو آورند.

کاظم غریبآبادی، معاون وزیر خارجه، در روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که دولت ایران ایران با میزبانی یک تیم فنی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بحث درباره همکاریهای آینده موافقت کرده است. او همچنین با لحنی محتاطانه گفت که تهران آمده است مذاکره با واشنگتن را از سر بگیرد.
معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، گفت که تیم آژانس ظرف دو تا سه هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد. این در حالی است که طبق یک مصوبه مجلس که به امضای رئیس جمهوری هم رسیده ایران همکاری خود را با از آژانس بینالمللی انرژی اتمی معلق کرده است. دولت ایران آژانس را به سوگیری علیه ایران متهم میکند.
غریبآبادی به خبرنگاران در نیویورک گفته است: «این هیئت [از آژانس] به ایران خواهد آمد تا درباره الگو مذاکره کند، نه برای بازدید از [تأسیسات هستهای]. چرا اصرار دارند که بازرسان را به آنجا بفرستند وقتی آن تأسیسات نابود شدهاند؟ نباید هیچ درخواستی برای بازدید وجود داشته باشد، مگر آنکه بخواهند ببینند حملات چقدر مؤثر بودهاند.»
مکانیسم ماشه و همکاری با سه کشور اروپایی
در روز جمعه ۲۵ ژوئیه (۳ مرداد) نمایندگان دولت ایران با نمایندگان سه دولت اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا در محل کنسولگری ایران در استانبول بر سر مسئلهی هستهای به گفتوگو پرداختند. موضوع اصلیِ تحرکات دیپلماتیک اخیر بر سر برنامه هستهای ایران در اروپا و میان اروپا و ایران تحریمهای بینالمللی است، تحریمهایی که طبق سازوکار موسوم به «ماشه» که در قرارداد «برجام» تعریف شده، ممکن است به تشخیص سه کشور اروپایی عضو برجام بازگردانده شوند.
سه کشور اروپایی به ایران مهلت دادهاند تا روابط خود را با آژانس بین المللی اتمی برای راستیآزمایی فعالیتهای هستهایش عادی کند. آنها اعلام کردهاند در صورتی که پیشرفتی در کنترل برنامه هستهای ایران و مذاکره گرد آن حاصل نشود در پایان ماه اوت، به فعالسازی روند از سر گیری تحریمهای بین المللی علیه ایران رو خواهند آورد.
مقامات ایران پیشتر این فشار از سوی سه کشور اروپایی را «فاقد مشروعیت حقوقی و سیاسی» و هرگونه بحث درباره تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ را «بیمبنا» خوانده بودند، اما اکنون زیر فشار فزاینده از سوی قدرتهای غربی و خطر از سر گرفته شدن حمله اسرائیل مجبور شدهاند به عادیسازی روابط تهران با آژانس بین المللی اتمی تن دهند.
بحث دوباره بر سر آژانس در مجلس
چاله میکنند و خودشان در آن میافتند. پس از اجلاس استانبول ماندهاند که دوباره چگونه به همکاری با آژانس رو آورند. بحث بر سر همکاری با آژانس دوباره به صحن مجلس بازگشته است.
حمید رسایی، از نمایندگان موسوم به «تندرو» در میان اصولگرایان، در جلسه ۵ مرداد مجلس در مورد از سرگیری رابطه با آژانس تذکر کرد. قالیباف رئیس مجلس کوشید مانع بحث او شود و گفت وزارت خارجه طبق مصوبه مجلس عمل خواهد کرد. او درباره چگونگی این موضوع توضیح نداد.
به نظر میرسد که تصمیم گرفتهاند برای تنشزدایی با اروپاییان به تنشزدایی با آژانس تن دهند.
نظرها
نظری وجود ندارد.